Lättbakat vörtbröd

Recept på lättbakat vörtbröd med russin.
Allt om Mat
Lättbakat vörtbröd
Lättbakat vörtbröd Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1,5 dl russin
  • 2 bitar pomeransskal - torkade
  • 50 g smör
  • 33 cl porter
  • 33 cl julmust
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl brödsirap
  • 2 tsk pomeransskal - malda
  • 2 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk kryddnejlikor - malda
  • 2 tsk salt
  • 17 dl mörkt lantbrödsmjöl

Gör så här

  1. Häll kokande vatten över russinen, så att det täcker. Låt stå.

  2. Koka pomeransskalen i vatten några minuter. Skär bort det vita och hacka skalet fint.

  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och must. Ljumma till 37°, fingervarmt.

  4. Finfördela jästen i en bunke och rör ut med lite av den fingervarma vätskan. Tillsätt resten av vätskan, pomeransskalen, sirap, kryddor och salt. Häll av vätskan från russinen och tillsätt dem.

  5. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig och ganska fast deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 45 minuter.

  6. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta den smidig. Forma två runda bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta dem till tjocka kakor ca 18 cm i diameter. Låt bröden jäsa ca 35 minuter under duk.

  7. Sätt ugnen på 200°.

  8. Grädda bröden på nedersta falsen ca 25 minuter. Låt dem svalna under duk på galler.

  9. Fler goda recept på julvört hittar du här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!