Vegetarisk lasagne med svamp, och hemmagjord bechamelsås. Den grovmalda svampen och grönsakerna ger lasagnen en så mustig smak att inte ens inbitna köttätare saknar färsen.

För 6 person(er)

Ingredienser

400 g svamp blandad
1 gul lök
6 vitlöksklyftor knubbiga
1 morot stor, ca 125 g
1 rotselleri ca 250 g
2,5 dl tomater passerade
1 msk grönsaksfond koncentrerad
0,5 tsk muskotnöt mald
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Béchamelsås

12 dl mjölk
0,75 dl rapsolja eller mild olivolja
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar nymald

Till lasagnebyggandet

100 g stark ost (parmesan och grevé) riven
18 lasagneplattor

Vegetarisk lasagne – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rensa svampen och dela i stora bitar. Kör i matberedare tills den är ganska finhackad. Använd impulsknappen så får du bättre kontroll. Öppna matberedaren när svampen börjar få rätt konsistens och fös ner stora bitar mot kniven.
  3. Skala och ansa lök, vitlök och rotsaker. Dela i stora bitar. Kör bitarna i omgångar i matberedare tills konsistensen är som grovmald köttfärs.
  4. Fräs grönsakshacket med olivolja i en stor stekpanna med beläggning. För över det frästa hacket i en stor tjockbottnad gryta tillsammans med passerade tomater, grönsaksfond och kryddor. Fräs svamphacket i mer olivolja. Vänd ner i tomatröran. Låt puttra under lock 5 minuter.
  5. Smörj en lasagneform, ca 20×35 cm och slå i 1/4 av béchamelsåsen. Täck med ett lager plattor. Fortsätt med ett lager svampsås, några nypor riven ost och mer béchamel. Varva sedan lasagneplattor, sås och ost i formen. Lämna en rejäl marginal eftersom lasagnen sväller i ugnen. Avsluta med ett lager béchamel och lite
    ost. Torka av kanterna noga så slipper du stå och muttra över disken senare.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 50-60 minuter. Stick försiktigt i lasagnen med en gaffel för att kontrollera att plattorna är genomkokta. Täck med aluminiumfolie om lasagnen får för mycket färg. Låt lasagnen vila i tio minuter innan den serveras.

Béchamelsås

  1. Koka upp mjölk i en tjockbottnad kastrull.
  2. Gör en redning av 3/4 dl olivolja och 1 dl vetemjöl. Vispa ner i mjölken, krydda och vispa tills såsen tjocknat.