Lasagne med taleggio

Lasagne med italiensk smak. Taleggio är en italiensk kittost med mycket smak; ett annat alternativ är en mild gorgonzola eller Vacherol som också är en kittost fast fransk. Förbered lasagnen i god tid, gärna ett par timmar innan den ska gräddas. Då blir den krämig och god.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 lök - gul
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 500 g fänkål
  • 2 msk smör
  • 150 g spenat - blad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Ostsås

  • 400 g taleggio
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 12 lasagneplattor - torra
  • 0,5 dl parmesan - riven, färsk

Gör så här

  1. Hacka lök och vitlök. Skala och tärna morötterna, ansa och tärna fänkålen, båda i små tärningar.

  2. Hetta upp en stor stekpanna eller traktörpanna med 2 msk smör. Fräs lök och grönsaker ett par minuter. Vänd ner bladspenat och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

  3. Ostsås: Skär bort den hårda kanten på osten och tärna den så gott det går.

  4. Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet och tillsätt mjölken lite i taget under kraftig vispning. Koka upp såsen och vispa ner osten, vispa tills den smält. Smaka av med salt och peppar.

  5. Häll lite av ostsåsen i botten på en ugnssäker form, ca 25x35 cm. Täck med ett lager lasagneplattor. Fördela hälften av grönsaksröran på, häll på ostsås, ca 1/4. Över det ett lager lasagneplattor, grönsaksröra, sås, lasagneplattor och slutligen sås. Låt gärna lasagnen stå till sig ett par timmar innan gräddning.

  6. Sätt ugnen på 225°. Strö över parmesanost och grädda lasagnen i mitten av ugnen ca 20 min, tills den fått fin färg. Servera med nystekt rådjursfilé och madeirasås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!