55555

Lasagne uppskattas av både stora och små. Fördelen med denna rätt är att den sköter sig själv i ugnen, likaså att den kan varieras efter tycke och smak. Renskav passar bra på hösten. Den finns även att tillgå året om i frysdiskarna. Lasagne innehåller även dagens skörd av svamp, t ex kantareller. Goda smaktillbehör i renskavsröran är det gula och söta messmöret i kombination med den lite syrliga och vita getosten.

För 8 person(er)

Ingredienser

Renskavsröra

4 pkt fryst ren- eller viltskav (à 240 g)
1,5 l rensad svamp, t ex kantareller ca (450 g)
4 röda lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk smör + 2 msk till stekning
4 msk messmör
2 tsk timjan
2 tsk salt
3 krm svartpeppar nymald
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 pkt färska lasagneplattor (ca 20 st)

Getostsås

4 msk smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
500 g fransk getost el annan riven stark ost, t ex präst
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Servering

sallad

Lasagne med renskav och getost – gör så här:

  1. Renskavsröran: Sätt ugnen på 225°. Halvtina renskaven.
    Skiva svampen. Hacka lök och vitlök. Sätt en gryta eller stor stekpanna medelvarm spisplatta. Lägg i hälften av smöret och bryn skaven några minuter, finfördela den med en trägaffel. Ta upp den.
  2. Skölj ur pannan. Fräs lök och svamp i resterandesmör. Tillsätt skaven, messmör, timjan, salt och peppar. Häll i vatten och buljongtärning, lägg på lock och sänk värmen. Låt det småputtra 20-30 minuter.
    Rör om då och då. Smaka av.
  3. Getostsås: Smält smöret och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken under vispning. Koka såsen ca 5 minuter under omrörning till lagom konsistens. Skär bort kanterna på getosten. Skär den i mindre bitar och lägg i såsen. Låt osten smälta i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Smörj 1-2 ugnssäkra formar. Varva renskavsröra, ostsås och lasagneplattor i flera omgångar. Börja med renskaven, sedan ostsåsen och lasagneplattorna. Det översta lagret ska bestå av ostsås ovanpå ett lager av lasagneplattor. Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter. Kontrollera att lasagnen inte bränns vid och att lasagneplattorna är mjuka när du tar ut lasagnen ur ugnen.