00000

Istället för den traditionella tomatsåsen med köttfärs är lasagnen fylld med goda grönsaker, sej och en mustig ostsås med smak av vin. En riktig favoriträtt!

För 4 personer

Ingredienser

500 g sejfilé

Vit sås

4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl vitt vin
0,75 tsk salt
100 g ost, riven, gärna västerbottenost

Grönsaksröra

2 morötter
2 selleri, stjälkar
175 g champinjoner, färska
1 schalottenlök eller liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
150 g spenat, färsk, i påse
0,5 msk oregano
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 lasagneplattor, färska, 1 paket

Tillbehör

, blandad sallad med t ex isbergssallad, rucola och tomat

Lasagne med fisk – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och torka fiskfiléerna. Skär bort bröstbenen och dela filéerna i 2-3 bitar.
  2. Vispa ut mjölet med lite mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, vin och salt. Koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda i 3-5 min och tillsätt osten. Ställ åt sidan.
  3. Skala och tärna moroten fint. Skölj och tärna sellerin, skiva champinjonerna, hacka lök och vitlök.
  4. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs grönsakerna under omrörning tills de mjuknat något. Tillsätt spenat, oregano, salt och peppar.
  5. Smörj en ugnssäker form, ca 25×35 cm. Häll lite av såsen i botten på formen. Lägg på ett lager lasagneplattor. Fördela hälften av grönsaksfräset över plattorna, lägg på fiskfiléerna och resten avgrönsaksfräset. Häll över vit sås, ett lager lasagneplattor och avsluta med det sista av såsen. Det kan bli lasagneplattor över. Sätt formen i mitten av ugnen och gratinera i ca 40 min, tills lasagnen fått fin färg. Servera med sallad.