Lasagne med grönsaksröra, fisk och mustig ostsås

Istället för den traditionella tomatsåsen med köttfärs är lasagnen fylld med goda grönsaker, sej och en mustig ostsås med smak av vin. En riktig favoriträtt!
Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g sejfilé

Vit sås

  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl vitt vin
  • 0,75 tsk salt
  • 100 g ost - riven, gärna västerbottenost

Grönsaksröra

  • 2 morötter
  • 2 selleri - stjälkar
  • 175 g champinjoner - färska
  • 1 schalottenlök - eller liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 150 g spenat - färsk, i påse
  • 0,5 msk oregano
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 lasagneplattor - färska, 1 paket

Tillbehör

  • sallad - blandad, t ex isbergssallad, rucola och tomat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och torka fiskfiléerna. Skär bort bröstbenen och dela filéerna i 2-3 bitar.

  2. Vispa ut mjölet med lite mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, vin och salt. Koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda i 3-5 min och tillsätt osten. Ställ åt sidan.

  3. Skala och tärna moroten fint. Skölj och tärna sellerin, skiva champinjonerna, hacka lök och vitlök.

  4. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs grönsakerna under omrörning tills de mjuknat något. Tillsätt spenat, oregano, salt och peppar.

  5. Smörj en ugnssäker form, ca 25x35 cm. Häll lite av såsen i botten på formen. Lägg på ett lager lasagneplattor. Fördela hälften av grönsaksfräset över plattorna, lägg på fiskfiléerna och resten avgrönsaksfräset. Häll över vit sås, ett lager lasagneplattor och avsluta med det sista av såsen. Det kan bli lasagneplattor över. Sätt formen i mitten av ugnen och gratinera i ca 40 min, tills lasagnen fått fin färg. Servera med sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!