Lasagne lax och spenat

Recept på lasagne med lax och spenat.

För 4 6 personer

Ingredienser

10 torkade lasagneplattor
500 g färsk laxfilé utan skinn
1 fänkål (ca 300 g)
2 msk smör
1 tsk anisfrö
200 g färsk eller fryst spenat
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 krm riven muskotnöt

Tomatsås:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 msk torkad timjan
1 msk rapsolja
1 burk krossade tomater (400 g)
1 tsk salt
2 krm strösocker
1 krm svartpeppar

vit sås:

2 dl torrt vitt vin
6 dl mjölk
2 msk grönsaksfond koncentrerad
3 msk Maizena majsstärkelse
3 msk mjölk
1 krm nymald svartpeppar
1,5 dl parmesanost riven

Tillbehör:

parmesanost
pumpakärnsvinägrett (kan köpas färdig)

Lasagne lax och spenat – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tomatsås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök tillsammans med timjan i rapsolja 2–3 min.
  3. Tillsätt krossade tomater, salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min.
  4. Vit sås: Reducera vinet till hälften. Tillsätt mjölk och grönsaksfond. Koka upp. Tillsätt Maizena, utrörd i mjölk under kraftig vispning. Koka upp och smaka av med peppar.
  5. Ansa och skär fänkålen i tunna strimlor. Fräs den i smör tillsammans med anis tills den mjuknar och får lite färg.
  6. Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor.
  7. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat, fänkål, lax, och vit sås. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten.
  8. Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering.
  9. Servera med parmesanost och pumpakärnsvinägrett.