Lasagne från Medelhavet

Lasagne som medelhavskost. Basilika, svarta oliver och fetaost är typiska medelhavssmaker som sätter karaktär på lasagnen. Den passar lika bra till vardags som vid lite festligare tillfällen.
Martin Pettersson
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 400 g nötfärs
  • 1 burk tomater - krossade (400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tärningar köttbuljong
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 msk basilika - hackad
  • 2 krm vitpeppar - nymald
  • 1 dl svarta oliver - grovhackade
  • 300 g spenat - färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 12 lasagneplattor

Ostsås

  • 4 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl ost - riven
  • 1 tsk salt

Garnering

  • 200 g fetaost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök i 1 msk smör ca 3 min. Tillsätt färsen och låt steka med tills den börjar få färg.

  2. Häll över krossade tomater. Tillsätt tomatpuré, buljongtärningar och senap. Låt puttra utan lock ca 10 min.

  3. Krydda med basilika och peppar och blanda i oliverna. Fräs spenaten i 1 msk smör tills all vätska kokat in. Krydda med salt.

  4. Rör ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken. Låt såsen koka upp. Koka under omrörning ca 5 min. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, färsröra, spenat och sås, översta lagret ska vara plattor och sås. Smula över fetaosten.

  5. Tillaga lasagnen mitt i ugnen ca 25 min. Servera med sallad.

Ps. Recept på klassiskt lasagne hittar du här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!