I annonssamarbete med BONG TOUCH OF TASTE

Lasagne al forno

00000

En klassisk lasagne Al Forno lagas helst med både fläsk och blandfärs. I det här receptet adderas en köttfond för en ännu djupare och mustigare köttsmak. Lasagnen tilltalar både vuxna och barn och går alldeles utmärkt att frysa in – perfekt för de vardagar tiden inte räcker till!

För 4

Ingredienser

KÖTTFÄRSSÅS

4 msk smör
600 g blandfärs
100 g rökt magert sidfläsk tärnat
1,5 tsk vitlök finriven
2 dl schalottenlök finhackad
6 dl passerade tomater
1 dl rött vin
2 msk Bong Touch of Taste Ekologisk Köttfond
2 dl rotselleri finhackad
örter, t ex timjan, rosmarin och oregano
salt och svartpeppar

SÅS

1,5 l mjölk 3%
1 dl vetemjöl
0,5 dl vatten
300 g ost lagrad
0,5 tsk mald muskotnöt
1 dl riven parmesan
salt och vitpeppar
lasagneplattor

1 h 20 min

Lasagne al forno – gör så här:

  1. Köttfärssås: Hetta upp en gryta. Lägg i smöret och bryn färsen tillsammans med fläsk, lök och selleri.
  2. Häll i de passerade tomaterna, fonden och örterna. Låt koka sakta i 20 min.
  3. Smaka av med flingsalt, svartpeppar och ev mer fond.
  4. Ostsås: Häll i mjölk i en kastrull och låt koka upp under omrörning.
  5. Blanda vetemjöl och kallt vatten.
  6. Rör i mjölblandningen i mjölken och låt sjuda i 5 min, rör hela tiden.
  7. Ta bort kastrullen från värmen och rör i osten. Såsen får inte koka efter detta.
  8. Smaka av med muskotnöt, flingsalt och vitpeppar.
  9. Montera lasagnen genom att varva sås, fyllning och pasta i en ugnsfast form.
  10. Strö över riven parmesan och baka i nedre delen av ugnen i ca 40 min i 225 grader.