Lingonkaka i långpanna

Recept på lingonkaka i långpanna som går snabbt att baka. Resultatet blir 30 härligt goda, saftiga och mjuka kakor. Använd ett finmalt rårörsocker, så löser det sig lättare när det vispas med äggen.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 250 g lingon
  • 0,5 dl rårössocker - + 1,5 dl
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk

Topping

  • 100 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl rårössocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • pelargonblomblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda lingonen med 1/2 dl socker och låt stå ca 10 min.

  2. Smält smöret. Vispa ägg och 1 1/2 dl socker pösigt. Blanda i mjölet blandat med bakpulver, smör och mjölk och rör till en slät smet.

  3. Häll smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Strö över lingonen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

  4. Topping: Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm på svag värme tills smöret smält.

  5. Ta kakan ur ugnen och höj ugnsvärmen till 225°. Strö toppingen över kakan och grädda ytterligare ca 10 min tills toppingen fått fin färg. Låt kakan kallna innan den skärs i rutor. Garnera med pelargonblomblad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!