Långkokt högrev med picklad blomkål och svamp

Recept av Tareq Taylor på långkokt högrev med picklad blomkål och svamp. Du kan även koka köttet under lock i en gryta i ugnen. Sätt ugnen på 100° och låt grytan stå cirka 12 timmar.
Recept på långkokt högrev med picklad blomkål och svamp.
Recept på långkokt högrev med picklad blomkål och svamp. Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 2 kg högrev - benfri
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 4 l vatten
  • 5 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 tsk salt

Picklad blomkål

  • 0,5 blomkålshuvud - (à ca 1 kilo)
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 5 lagerblad

Rödvinssås

  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl rött vin
  • 5 dl buljong - silad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena ev.

Svamp

  • 2 l svamp - blandad, t ex kantareller, portobello och ostronskivling
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl örter - hackade, t ex timjan, mejram eller bladpersilja

Garnering

  • örter

Gör så här

  1. Putsa bort de yttersta senorna från köttet. Skär det i två avlånga bitar på längden. Skala och skär morot, palsternacka och lök i stora bitar. Skala vitlöksklyftan.

  2. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Koka upp vattnet i en gryta. Tillsätt morot, palsternacka, lök och vitlök och kryddor. Lägg köttet i grytan. Sjud grytan på svag värme, lägsta eller näst lägsta läge så att vattnet är ca 75°. Låt köttet koka under lock 10-12 timmar tills det är riktigt mört. Ta upp köttet och lägg det på plastfolie. Rulla ihop till en fast rulle och låt det kallna.

  3. Koka ihop buljongen till ca 1 liter. Sila den genom en finmaskig sil.

  4. Blomkål: Ansa och bryt blomkålen i små buketter och lägg dem i en skål. Koka upp vinäger, vatten, socker och lagerblad i en kastrull. Häll den kokande lagen över blomkålen och låt kallna.

  5. Rödvinssås: Koka ihop balsamvinäger och socker i en kastrull tills det börjar tjockna, 3-4 min. Tillsätt vin och buljong. Låt koka ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Blanda ev ut majsstärkelse i lite kallt vatten och vispa ner redningen i såsen. Låt koka upp.

  6. Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Stek svampen i smör i en stekpanna 8-10 min. Krydda med salt och blanda ner örterna.

  7. Koka upp resterande buljong (5 dl) från köttkoket i en traktörpanna. Skär köttet i bitar, ca 3 cm tjocka. Det går bra att skära igenom plastfolien. Lägg köttet i buljongen och låt det värmas under lock på svag värme ca 10 min.

  8. Servera köttet med potatis- och getoststomp, rödvinssås, picklad blomkål och svamp. Garnera med färska örter.

Fler recept av Tareq Taylor:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!