Långjäst vörtbröd med tranbär

Recept på långjäst vörtbröd med tranbär. Ett kryddigt och luftigt vörtbröd med lite jäst och mycket smak.

20 minuter +  5 timmar jäsning + 40 minuter i ugn

Långjäst vörtbröd med tranbär — gör så här:

  1. Steg 1: Blanda alla ingredienser till fördegen med degkrok i en köksmaskin till en lös smet. Låt den stå täckt med plastfolie ca 2 timmar, gärna där det är lite varmt (24–25°).
  2. Steg 2: Smält smöret och häll på ölet. Värm till 25°. Rör ut jästen i lite av vätskan och blanda ner allt i fördegen. Tillsätt tranbär, russin, vörtmix, sirap, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 10 min. Täck och jäs ytterligare ca 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 230° och lägg gärna in en baksten på nedersta falsen.
  4. Dela degen i två bitar och forma den till limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbelstorlek, ca 1 timme.
  5. Fös över limporna med hjälp av bakplåtspapperet på bakstenen eller grädda på en plåt ca 40 min, till 98° innertemperatur. Låt bröden kallna på galler.

Recept från