Långjäst vörtbröd med tranbär

Recept på långjäst vörtbröd med tranbär. Ett kryddigt och luftigt vörtbröd med lite jäst och mycket smak.

Steg 1, fördeg, s k poolish

  • 10 g jäst - (drygt 1 tsk)
  • 3 dl vatten - 20°
  • 5 dl vetemjöl special - (300 g)

Steg 2

  • 25 g smör
  • 3 dl porter - eller julöl, rumsvarmt
  • 15 g jäst
  • 1 dl tranbär
  • 0,5 dl russin - gula
  • 1 påse vörtmix - (90 g)
  • 0,5 dl sirap - mörk
  • 2 tsk salt
  • 5,5 dl rågsikt - (300 g)
  • 3 dl vetemjöl special - (180 g)

Gör så här

  1. Steg 1: Blanda alla ingredienser till fördegen med degkrok i en köksmaskin till en lös smet. Låt den stå täckt med plastfolie ca 2 timmar, gärna där det är lite varmt (24–25°).

  2. Steg 2: Smält smöret och häll på ölet. Värm till 25°. Rör ut jästen i lite av vätskan och blanda ner allt i fördegen. Tillsätt tranbär, russin, vörtmix, sirap, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 10 min. Täck och jäs ytterligare ca 2 timmar.

  3. Sätt ugnen på 230° och lägg gärna in en baksten på nedersta falsen.

  4. Dela degen i två bitar och forma den till limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbelstorlek, ca 1 timme.

  5. Fös över limporna med hjälp av bakplåtspapperet på bakstenen eller grädda på en plåt ca 40 min, till 98° innertemperatur. Låt bröden kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!