Långjäst vörtbröd med tranbär

00000

Recept på långjäst vörtbröd med tranbär. Ett kryddigt och luftigt vörtbröd med lite jäst och mycket smak.

För 2 bröd:

Ingredienser

Steg 1, fördeg, s k poolish:

10 g jäst (drygt 1 tsk)
3 dl vatten 20°
5 dl vetemjöl special (300 g)

Steg 2:

25 g smör
3 dl porter eller julöl, rumsvarmt
15 g jäst
1 dl tranbär
0,5 dl gula russin
1 påse vörtmix (90 g)
0,5 dl sirap mörk
2 tsk salt
5,5 dl rågsikt (300 g)
3 dl vetemjöl special (180 g)

20 minuter +  5 timmar jäsning + 40 minuter i ugn

Långjäst vörtbröd med tranbär — gör så här:

  1. Steg 1: Blanda alla ingredienser till fördegen med degkrok i en köksmaskin till en lös smet. Låt den stå täckt med plastfolie ca 2 timmar, gärna där det är lite varmt (24–25°).
  2. Steg 2: Smält smöret och häll på ölet. Värm till 25°. Rör ut jästen i lite av vätskan och blanda ner allt i fördegen. Tillsätt tranbär, russin, vörtmix, sirap, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 10 min. Täck och jäs ytterligare ca 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 230° och lägg gärna in en baksten på nedersta falsen.
  4. Dela degen i två bitar och forma den till limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbelstorlek, ca 1 timme.
  5. Fös över limporna med hjälp av bakplåtspapperet på bakstenen eller grädda på en plåt ca 40 min, till 98° innertemperatur. Låt bröden kallna på galler.
Fler recept med: Bakning, Buffémat, Jul, Matbröd, Övrigt