Långjäst sirapslimpa

Recept på långjäst sirapslimpa - en svensk klassiker i lite ny tappning. Bara att röra ihop på kvällen och baka på morgonen. Ingen knådning behövs!
Petra Lindstrand
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 6 dl vetemjöl special - (360 g)
  • 8 dl rågsikt - + ca 1 dl till utbakning (440 g + 55 g)
  • 2 dl sirap - mörk
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resterande mjölk, vetemjöl, rågsikt, sirap, tärnat smör och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plast­folie och låt jäsa i rumstemperatur 8–10 timmar.

  2. Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk och dela i två bitar. Vik ihop kanterna, gärna med en degskrapa, utan att trycka ut luften och för över degen till två smorda 1-litersformar. Strö över rågsikt och låt jäsa under bakduk ca 20 min.

  3. Sätt ugnen på 225°. Skåra toppen på bröden med en vass kniv. Sätt formarna i nedre delen av ­ugnen och sänk ugnsvärmen till 175°. Grädda ca 40 min, till 96–98° innertemperatur.

  4. Låt bröden svalna något innan de tas ur formen och får kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!