4.94.94.94.94.9

Recept på långjäst ciabatta. Rör ihop på kvällen och baka ut på morgonen. Ingen knådning behövs.

För 14 bröd:

Ingredienser

10 g jäst
6 dl vatten
10 dl vetemjöl special, (600 g)
3 dl durumvetemjöl, + 1 dl (195 g + 65 g)
2 msk olivolja
0,5 msk salt

15 minuter + 10 timmar jäsning + 15 minuter i ugn

Långjäst ciabatta – gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Häll i vetemjöl, 3 dl durum­vetemjöl, olja och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur ca 10 timmar.
  2. Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk. Dra ut degen, utan att trycka ut luften, till en avlång platta (ca 20 x 50 cm). Skär degen i 6 x 10 cm stora bitar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av en degskrapa.
  3. Sätt ugnen på 250°. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min.
  4. Grädda bröden mitt i ugnen 12–15 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
frukost_bröd

Hemgjort smör med långjäst ciabatta och mörk frukostlimpa. Foto: Lina Eriksson

Fler recept med: Bakning, Frukost, Matbröd, Övrigt