Långbros leverpastej

Recept på Långbros leverpastej av Fredrik Eriksson. Laga leverpastej från grunden. Ansjovisfilé ger extra umamismak.

Ingredienser

  • 300 g svinlever
  • 200 g späck
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 anjovisfilé
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1 msk portvin - rött
  • 0,5 tsk mejram

Garnering

  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 100 g champinjoner
  • 2 ättiksgurkor
  • 2 brysselkål
  • 2 msk gräslök - strimlad

Gör så här

  1. Skala och grovhacka löken. Stek i smör tills den mjuknat. Låt kallna. Mal lever, späck, lök och ansjovis i en köttkvarn. Strö över salt och rör om.

  2. Blanda leverblandningen med siktat mjöl och ägg. Späd med grädden, lite i taget, under omrörning. Blanda i portvin och mejram. Gör ett stekprov och kontrollera kryddningen. Låt smeten stå ca 2 timmar i kylen innan den tillagas.

  3. Sätt ugnen på 150°. Häll smeten i en smord ugnssäker avlång form, ca 1 1/2 liter.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme, till 80° innertemperatur. Låt leverpastejen svalna innan den ställs i kylen och får kallna.

  5. Garnering: Strimla baconet. Ansa och skiva champinjonerna. Skär gurkan i skivor. Lossa bladen från brysselkålen. Stek bacon och champinjoner tills de fått fin färg. Blanda i gurka och brysselkål och låt svalna.

  6. Garnera pastejen med baconfräs och gräslök.

Provkökets tips!

Pastej- och patésmet kan frysas ogräddad. Ta ut den ca 2 dygn före servering och grädda i formar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!