Lammytterfilé med potatis och romescosås

Lammytterfilé med örtpotatis och romescosås. En perfekt påskmiddag!
Tove Nilsson
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 1 burk grillad paprika - (200 g)
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 800 g småpotatis - gärna sparrispotatis
  • 1 kruka basilika
  • 500 g lammytterfilé
  • 2 krm salt - + 1 tsk
  • 3 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 4 msk olivolja
  • 1 fänkålsstånd
  • 80 g rucola - eller annan sallad
  • 1 dl matyoghurt

Romescosås

  • 1 burk grillad paprika - (200 g)
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 1 påse mandelflagor - rostade (50 g)
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • sallad
  • yoghurt - turkisk

Gör så här

  1. Romescosås: Häll av paprikan. Skala och halvera vitlöksklyftan. Mixa paprika, vitlök, mandelflagor, vinäger, olja och salt i en matberedare eller med mixerstav.

  2. Koka potatisen i saltat vatten. Låt den rinna av.

  3. Finhacka basilika och skalad vitlök. Blanda med 2 msk olja, 
2 krm salt och 1 krm peppar. Häll dressingen över potatisen.

  4. Putsa lammfilén fri från hinnor. Krydda den runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  5. Stek köttet i 2 msk olja 6–8 min. Tillsätt 
vattnet, lägg på ett lock och efterstek 10 min 
(innertemperatur 58–60° för rosa kött).

  6. Ansa och skiva fänkålen tunt med kniv eller på mandolin. Lägg den i iskallt vatten ca 5 min så att den blir krispig. Häll av och blanda med rucolan.

  7. Skär lammet i tunna skivor. Servera med örtpotatis, romescosås, sallad och en klick yoghurt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!