00000

Lammytterfilé med örtpotatis och romescosås. En perfekt påskmiddag!

För 4 portioner

Ingredienser

1 burk grillad paprika (200 g)
1 vitlöksklyfta
1 påse rostade mandelflagor (50 g)
1 msk rödvinsvinäger
800 g småpotatis - gärna sparrispotatis
1 kruka basilika
500 g lammytterfilé
500 g lammytterfilé
1 fänkål
1 påse rucola eller annan sallad (80 g)
1 dl matyoghurt
olivolja
salt + nymald svartpeppar

30 min

Lammytterfilé med potatis och romescosås

  1. Häll av paprikan. Skala och halvera vitlöksklyftan. Mixa paprika, 1/2 vitlöksklyfta, mandelflagor, vinäger, 2 msk olivolja och 1 krm salt i en matberedare eller med en stavmixer.
  2. Koka potatisen i saltat vatten.
  3. Finhacka basilika och den sparade halva vitlöksklyftan. Blanda med 2 msk olivolja, 
2 krm salt och 1 krm peppar. Tillsätt dressingen till potatisen när den är kokt.
  4. Putsa filén fri från hinnor. Krydda den runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
  5. Stek köttet i 2 msk olja 6–8 min. Tillsätt 
1 dl vatten, lägg på lock och efterstek 10 min 
(innertemperatur 58–60° för rosa kött).
  6. Ansa och skiva fänkålen tunt med kniv eller på mandolin. Lägg den i iskallt vatten 5 min så att den blir krispig. Häll av, blanda med rucolan.
  7. Skiva lammet tunt. Servera med örtpotatis, romescosås, sallad och en klick yoghurt.