3.83.83.83.83.8

Lammytterfilé med örtpotatis och romescosås. En perfekt påskmiddag!

För 4 personer

Ingredienser

1 burk grillad paprika, (200 g)
500 g lammytterfilé
800 g småpotatis, gärna sparrispotatis
1 kruka basilika
1 msk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, liten
4 msk olivolja
2 krm salt, + 1 tsk
3 krm svartpeppar, nymald
1 dl vatten
1 fänkålsstånd
80 g rucola, eller annan sallad
1 dl matyoghurt

Romescosås:

1 burk grillad paprika, (200 g)
0,5 vitlöksklyfta
1 påse mandelflagor, rostade (50 g)
1 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 krm salt

Tillbehör:

sallad
yoghurt, turkisk

30 minuter

Lammytterfilé med potatis och romescosås – gör så här:

  1. Romescosås: Häll av paprikan. Skala och halvera vitlöksklyftan. Mixa paprika, vitlök, mandelflagor, vinäger, olja och salt i en matberedare eller med mixerstav.
  2. Koka potatisen i saltat vatten. Låt den rinna av.
  3. Finhacka basilika och skalad vitlök. Blanda med 2 msk olja, 
2 krm salt och 1 krm peppar. Häll dressingen över potatisen.
  4. Putsa lammfilén fri från hinnor. Krydda den runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
  5. Stek köttet i 2 msk olja 6–8 min. Tillsätt 
vattnet, lägg på ett lock och efterstek 10 min 
(innertemperatur 58–60° för rosa kött).
  6. Ansa och skiva fänkålen tunt med kniv eller på mandolin. Lägg den i iskallt vatten ca 5 min så att den blir krispig. Häll av och blanda med rucolan.
  7. Skär lammet i tunna skivor. Servera med örtpotatis, romescosås, sallad och en klick yoghurt.
Fler recept med: Huvudrätter - varmrätter, Lamm