4.14.14.14.14.1

Lammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlöksky är riktig vårmat. Plocka de späda nässelskotten med handskar på och med sax.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g lammytterfilé
1 msk rosmarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Nässelkroketter:

50 g nässlor
600 g potatis, av mjölig sort
75 g prästost
1 + 1 ägg
0,75 + 1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1,5 dl ströbröd
1 liter rapsolja

Sky:

2 bananschalottenlökar
1 + 1 msk smör
2 dl vatten
1 dl rött vin
1,5 msk brynt schalottenlökfond, konc

Tillbehör:

haricots verts

1 timme + tid att grilla

Lammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlöksky – gör så här:

  1. Kroketter: Förväll nässlorna i vatten ca 2 min. Häll bort vattnet och upprepa ytterligare 2 gånger. Spola av nässlorna med kallt vatten och låt rinna av. Finhacka nässlorna.
  2. Skala och skär potatisen i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna av och pressa den genom en potatispress. Riv osten. Blanda potatisen med nässlor, ost, 1 ägg och 3/4 dl mjöl. Krydda med salt.
  3. Lägg potatissmeten i en spritspåse utan tyll. Spritsa ut längder på en mjölad skärbräda. Ställ längderna i kylen ca 1 timme.
  4. Skär potatislängderna i ca 4 cm långa bitar. Vispa upp 1 ägg i en djup tallrik. Lägg 1 dl mjöl i en annan tallrik och lägg ströbrödet på en tredje. Doppa potatisbitarna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd.
  5. Finhacka rosmarinen. Gnid in rosmarin, salt och peppar i lammköttet. Grilla det direkt runtom ca 2 min på varje sida och sedan indirekt ca 5 min. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.
  6. Sky: Skala och finskiva löken. Fräs den i 1 msk smör ca 3 min. Häll på vatten, vin och fond. Låt koka utan lock ca 5 min. Mixa skyn slät med mixerstav och vispa i 1 msk smör.
  7. Hetta upp oljan till 180°. Fritera kroketterna, några i taget, tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  8. Servera lammytterfilén med nyfriterade kroketter, lökssky och haricots verts.