Lammtunnbringa med caponata och krämiga vita bönor

”Det här är ett recept jag älskar, sydeuropeisk husman”, säger Johan.  ”Rustikt och finstämt på samma gång.”

3 timmar + 30 min i ugn

1. Putsa bort ben och broskbitar på lammtunnbringan. Hacka oliver och skalade vitlöksklyftor. Strö oliver, vitlök, timjan, rosmarin och citronskal över köttet. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Rulla ihop till en jämn rulle och bind upp den med bindgarn.
2. Koka upp vatten, buljongtärningar och 1 tsk salt i en gryta. Lägg i rullen och låt sjuda under lock tills den är riktigt mör, beräkna ca 2 timmar. Ta upp och låt köttet kallna.
3. Tomater: Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö på salt och peppar. Tillaga ca 45 min.
4. Caponata: Skala och skär aubergine och squash i kuber. Kärna ur och tärna paprikan. Skala och finhacka vitlöken. Blanda grönsaker och vitlök med olja, rosmarin och timjan i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen bredvid tomaterna ca 30 min. Strö över flingsalt.
5. Strimla sardellerna. Blanda de ugnsbakade grönsakerna med sardeller, rucola och vinäger.
6. Bönor: Låt bönorna rinna av. Lägg dem i en kastrull och tillsätt crème fraiche. Koka upp och smaka av med dragon, salt och peppar.
7. Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Stek dem i olja och smör i en stekpanna 1–2 min  på varje sida. Servera med tomater, caponata och vita bönor.

Recept från