55555

Lammtryffelburgare med fikon, getost och balsamicoreduktion är en lyxig burgare. Om man vill ha lite mildare smak på rödlöken kan den stekas lite lätt innan man lägger den på ­hamburgarna.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g lammfärs
0,5 tryffel, färsk (ca 25 g) eller 1–1 1/2 tsk tryffelolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

125 g chèvreost
1 rödlök
4 hamburgerbröd, med sesamfrön, svarta sesamfrön och flingsalt
40 g rucola
2 fikon, färska

Balsamicoreduktion:

2 vitlöksklyftor
4 msk strösocker
2 dl balsamvinäger
6 timjankvistar

30 minuter + 15 minuter i ugn

Lammtryffelburgare – gör så här:

  1. Reduktion: Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Smält sockret i en stekpanna till en karamell. Häll på vinägern och tillsätt vitlök och timjan. Koka ihop tills ca 1 dl återstår. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 250°. Blanda lammfärs, salt och peppar. Hacka tryffeln och tillsätt i smeten eller smaka av med tryffelolja. Forma och pressa hamburgare i en hamburgerform eller utstickare, 7–8 cm i diameter.
  3. Stek eller grilla burgarna i en het panna ca 3 min på varje sida. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Skiva osten och fördela på ­hamburgarna. Stek färdigt hamburgarna mitt i ugnen 12–15 min.
  5. Skala och skiva rödlöken tunt, gärna på mandolin. Dela fikonen på hälften. Dela bröden och stek eller grilla dem på snittytan.
  6. Lägg burgarna på bröden och servera med rödlök, rucola, fikon och balsamicoreduktion.