00000

Lammterrine passar på påskbordet. Köp en liten skiva lammstek och koka till terrinen. Lamm, valnötter och chèvreost – kan det bli annat än gott?  

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

375 g lammfärs
1 tsk salt
100 g lammkött, kokt, magert
100 g bacon
50 g valnötter
0,5 gul lök, liten
1 vitlöksklyfta, liten
1 kvist bladpersilja
1 kvist basilika
2 soltorkade tomater, marinerade
0,5 röd paprika, rostad
1 ägg
1,25 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar, nymald

Chèvrecrème:

150 g chèvreost
2 dl crème fraiche
2 krm salt
2 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

300 g morötter, späda
1 knippa grön sparris, (250 g)
1 knippa salladslök, (125 g)
50 g
sockerbönor

Garnering:

1 dl

30 minuter + 2 timmar i kyl + 1 timme i ugn

Lammterrine – gör så här:

  1. Börja med att blanda färsen med salt. Låt stå i kylen ca 2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°. Skala och lök och vitlök. Mixa lök, vitlök, örter, tomater och paprika i en matberedare till en slät smet.
  3. Tärna det kokta lammköttet och bacon. Grovhacka valnötterna. Blanda färsen med löksmeten, lammkött, bacon, nötter, ägg och grädde. Krydda med salt och peppar. Gör gärna ett stekprov för att kontrollera kryddningen. Forma färsen till en limpa och lägg den i en smord ugnssäker form.
  4. Tillaga mitt i ugnen till 64° innertemperatur, beräkna ca 1 timme.
    5. Crème: Skär bort kanterna på osten och riv den på rivjärn. Vispa ost och crème fraiche slätt med  ballongvisp. Krydda med salt och peppar.
  5. Ansa och halvera morötterna. Ansa sparrisen och bryt av den   nedre delen. Ansa och halvera ­salladslöken. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten, morötter 5 min, sparris 3 min, lök och sockerbönor 2 min. Skär sparris och socker­bönor i bitar på snedden.
  6. Klappa in örterna i rullen och lägg den på primörerna. Garnera med chèvrecrème och körvel.

Påskbord

Foto: Joel Wåreus

Fler recept med: Buffémat, Kött, Lamm