3.23.23.23.23.2

Recept på lammstek med senapssås, bacon och kantareller. Sås och kål kan förberedas och bara värmas. Lammstek och potatis smakar godast nystekt.

För 4 personer:

Ingredienser

1 lammstek, (800 g) urbenad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmald
1 msk olivolja
1 msk smör
6 kvistar timjan

Potatis:

600 g mandelpotatisar, små
1 tsk salt
1 msk olivolja

Sås:

200 g kantareller
2 schalottenlökar
1 paket bacon, (140 g)
1 msk olivolja
2 krm salt
1 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk kalvfond, konc
2 tsk majsstärkelse, Maizena
1 tsk timjan, hackad
2 msk senap, skånsk

Vitkål:

400 g vitkål
2 msk smör
2 msk honung
2 msk citron, pressad
1 tsk salt

30 minuter + 11/2 timme i ugn

Lammstek med senapssås, bacon och kantareller – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Krydda lammsteken med salt och peppar. Bryn den runt om i olja och smör. Lägg kött och timjan i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° innertemperatur ca 1 timme. Ta ut steken och låt den vila ca 15 min innan den skärs i skivor.
  2. Potatis: Höj ugnsvärmen till 225°. Skala mandelpotatisen och blanda den med salt och olja i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills den är mjuk och fått fin färg.
  3. Senapssås: Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Strimla baconet. Stek svampen i olja ca 1 minut. Tillsätt bacon, schalottenlök och salt och stek ytterligare ca  3 min.
  4. Häll på vin, vatten och fond och låt koka upp. Häll över i en kastrull och låt koka ca 5 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner redningen och låt koka upp. Blanda ner timjan och senap precis före servering.
  5. Vitkål: Skär vitkålen i ca 2 x 2 cm stora bitar. Stek vitkålen i smör, ca 1 minut. Tillsätt honung, citronsaft och salt och stek ytterligare ca 3 min.
  6. Servera lammet  med sås, potatis och vitkål.
Fler recept med: Huvudrätter - varmrätter, Lamm