00000

Recept på lammstek med senapssås, bacon och kantareller. Sås och kål kan förberedas och bara värmas. Lammstek och potatis smakar godast nystekt.

För 4 personer

Ingredienser

1 lammstek (800 g) urbenad
1 lammstek (800 g) urbenad
1 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör
6 timjan

Potatis:

600 g mandelpotatisar små
1 tsk salt
1 msk olivolja

Sås:

200 g svamp, t.ex kantareller
2 schalottenlökar
1 bacon (140 g)
1 msk olivolja
2 krm salt
1 dl vin rött
2 dl vatten
1 msk kalvfond koncentrerad
2 tsk Maizena majsstärkelse
1 tsk timjan hackad
2 msk senap skånsk

Vitkål:

400 g vitkål
2 msk smör
2 msk honung
2 msk citron pressad
1 tsk salt

Lammstek med senapssås, bacon och kantareller

 

Gör så här:

Lammstek:

1. Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra lammsteken. Bryn den runt om i olivolja och smör. Lägg kött och timjan i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen till 58° innertemperatur ca 1 timme. Ta ut steken och låt den vila ca 15 min innan den skärs i skivor.

Potatis:

2. Höj ugnsvärmen till 225°. Skala mandelpotatisen och blanda den med salt och olivolja i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills den är mjuk och fått fin färg.

Senapssås:

3. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Strimla baconet. Stek svampen i olivolja ca 1 minut. Tillsätt bacon, schalottenlök och salt och stek ytterligare ca  3 min.

4. Häll på vin, vatten och fond och låt koka upp. Häll över i en kastrull och låt koka ca 5 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner redningen och låt koka upp. Blanda ner timjan och senap precis före servering.

Vitkål:

5. Skär vitkålen i ca 2 x 2 cm stora bitar. Stek vitkålen i smör, ca 1 minut. Tillsätt honung, citronsaft och salt och stek ytterligare ca 3 min.

6. Servera lammet  med sås, potatis och vitkål.