00000

Lammstek som steks i bit och sedan skärs upp i rejäla skivor. Rosmarinlamm med spenatsallad.

För 6 personer

Ingredienser

850 g benfri lammstek
2 tsk havssalt
0,5 tsk svartpeppar
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk rosmarin
1 tsk timjan
2 msk smör

Potatis- och gurksallad

6 potatisar av fast sort
1 gurka
0,75 dl dill, grovhackad
1,5 msk olivolja
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar

Spenatsallad

200 g färsk babyspenat
1 tsk korianderfrön, rostade
150 g shiitakesvamp
1 msk olivolja, till stekning
1 schalottenlök, skivad, delad i ringar
2 msk osaltade jordnötter

Gammaldags dressing

2 dl vispgrädde
4 krm salt
2 krm strösocker
2 msk citronsaft
2 msk vatten

Lammstek med rosmarin

 

1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in steken med salt, peppar, vitlök och örter. Bryn steken runt om i smör i en stekpanna eller stekgryta. Stick en termometer i mitten av steken och ugnsstek den till 68° i mitten av ugnen, det tar ca 1 timme. Låt steken vila inlindad i folie minst 15 min gärna längre innan den skärs upp.
2. Potatis- och gurksallad: Skala och tärna potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten 5-8 min. Häll av vattnet. Skala och kärna ur gurkan och skär den i cm-stora tärningar. Blanda de varma potatistärningarna med gurka, dill, olivolja, salt och peppar strax före servering.
3. Spenatsallad: Skölj och torka spenatbladen. Rosta korianderfröna i torr panna. Putsa svampen, ta bort stjälkarna och skär hattarna i stora bitar. Stek dem i olja med 1/2 tsk rostade korianderfrön. Trä upp spenatbladen med svamp på träspett eller lägg upp på fat. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll den över eller servera separat. Strö över hackade jordnötter och resten av korianderfröna.
4. Skär steken i tjocka skivor och servera med tillbehören.