Lammstek med rödvinskokta linser och blomkålspuré — gör så här:
- Lamm: Sätt ugnen på 125°. Bryn lammsteken runt om i smör och olja. Salta och peppra och efterstek den i ugnen till 60° innertemperatur för rosastekt lamm. Låt steken vila 10-15 min i rumstemperatur, skär sen upp.
- Linser: Spola linserna med kallt vatten i en tät sil. Låt dem rinna av ordentligt. Fräs dem med lök och fläsk i smör i en kastrull.
- Tillsätt fond, vatten och vin och låt sjuda 10-12 minuter innan morotstärningarna läggs i. Salta och peppra och låt sjuda ytterligare 15-20 minuter.
- Blomkål: Koka blomkålsbuketterna mjuka i fond och vin. Häll av spadet men spara det. Kör blomkålen i mixer eller med mixerstav med grädden och lite av kokspadet. Blanda ner salt, peppar och smör.
- Potatis: Tvätta potatisarna och dela dem längs med i halvor. Smält smör och olja i en stekpanna och lägg i potatisarna med snittytan ner. Stek på medelvärme 8-10 minuter. Krydda med salt, peppar, några kvistar färsk timjan och rosmarin. Vänd potatisarna och strö på parmesanost. Lägg på ett lock och låt potatisen bli mjuk.
- Skiva köttet och lägg upp det och alla tillbehören på varma tallrikar.