4.64.64.64.64.6

Lammsteken serveras med en extra kryddig och örtig pesto.

För 8 personer:

Ingredienser

1 lammstek, benfri (1 1/2 kilo) eller två mindre
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk olivolja
2 vitlökar, färska

Örtpesto:

1 citron
1 vitlöksklyfta
2 dl bladpersilja, finhackad
1 kruka oregano
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin, mald
1,5 dl olivolja
1 dl mandlar, rostade, salta

Tillbehör:

potatisgratäng med sötpotatis och salvia, se recept
spenatsallad med rostade mandlar, se recept
citron- och rödlökschutney, se recept

30 minuter + 1 1/2 timme i ugn

 Lammstek med örtpesto – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Bind upp steken med steksnöre. Krydda med salt och peppar.
  2. Örtpesto: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Skala och pressa vitlöken. Mixa alla ingredienser till peston med mixerstav.
  3. Bryn köttet runt om i olja. Låt svalna något och gnid in det med ca 3 msk av peston.
  4. Dela vitlökarna. Lägg steken i en ugnssäker form med vitlökarna bredvid. Tillaga steken mitt i ugnen ca 1 1/2 timme, till 67° innertemperatur.
  5. Låt steken vila ca 10 min innan den skärs i skivor. Ringla lite av peston över, servera resten vid sidan om. Ös köttet med skyn som bildats i formen. Servera med tillbehören.