Lammstek med mintsås och ugnsrostad potatis

Recept av Tareq Taylor på lammstek med mintsås och ugnsrostad potatis. Mintsåsen ska helst stå till sig över natten för att smakerna ska utvecklas. Den kan förvaras i kyl och användas till alla sorters smakrikt kött och som salladsdressing.

45 minuter + 2 1/2 timme i ugn

Lammstek med mintsås och ugnsrostad potatis – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Putsa lammsteken och skrapa even­tuellt benet. Skär en djup ficka längs med steken. Hacka persilja och timjan, spara några kvistar till garnering. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Blanda örter, vitlök och citronsaft. Fyll fickan i lammsteken med hacket. Krydda lammsteken med salt runt om. Lägg den i en långpanna. Hyvla över smör så att det täcker steken och lägg de sparade timjankvistarna på toppen.
  3. Skala och skär morötter, palsternacka, selleri och lök i bitar. Lägg dem bredvid steken. Häll vattnet över rotfrukterna.
  4. Sätt långpannan mitt i ugnen och tillaga tills köttets innertemperatur är 58–60°, beräkna ca 2 timmar. Ta steken ur ugnen och låt den vila ca 10 min innan den skärs i skivor.
  5. Häll stekskyn från steken i en kastrull och koka samman med vin och vinäger tills ca 1/3 återstår. Häll i vatten och fond och koka ihop till hälften. Krydda med ­peppar.
  6. Mintsås: Blanda alla ingredienser och rör tills sockret lösts upp. Låt stå tills smaken mognat, ca 8 timmar.
  7. Ugnsrostad potatis: Höj ugnsvärmen till 225°. Skrubba och skär stora potatisar i halvor. Lägg dem i en ugnssäker form. Pensla med smält smör eller olja och krydda med salt. Rosta mitt i ugnen tills potatisen är gyllenbrun, ca 30 min.
  8. Servera lammsteken med ­rotfrukter, sås, mintsås och ­potatis.

 

 

Fler recept av Tareq Taylor:

Recept från