45 minuter + 2 1/2 timme i ugn
Lammstek med mintsås och ugnsrostad potatis – gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Putsa lammsteken och skrapa eventuellt benet. Skär en djup ficka längs med steken. Hacka persilja och timjan, spara några kvistar till garnering. Skala och finhacka vitlöken.
- Blanda örter, vitlök och citronsaft. Fyll fickan i lammsteken med hacket. Krydda lammsteken med salt runt om. Lägg den i en långpanna. Hyvla över smör så att det täcker steken och lägg de sparade timjankvistarna på toppen.
- Skala och skär morötter, palsternacka, selleri och lök i bitar. Lägg dem bredvid steken. Häll vattnet över rotfrukterna.
- Sätt långpannan mitt i ugnen och tillaga tills köttets innertemperatur är 58–60°, beräkna ca 2 timmar. Ta steken ur ugnen och låt den vila ca 10 min innan den skärs i skivor.
- Häll stekskyn från steken i en kastrull och koka samman med vin och vinäger tills ca 1/3 återstår. Häll i vatten och fond och koka ihop till hälften. Krydda med peppar.
- Mintsås: Blanda alla ingredienser och rör tills sockret lösts upp. Låt stå tills smaken mognat, ca 8 timmar.
- Ugnsrostad potatis: Höj ugnsvärmen till 225°. Skrubba och skär stora potatisar i halvor. Lägg dem i en ugnssäker form. Pensla med smält smör eller olja och krydda med salt. Rosta mitt i ugnen tills potatisen är gyllenbrun, ca 30 min.
- Servera lammsteken med rotfrukter, sås, mintsås och potatis.