Lammstek med aprikoser och rosmarin, rostad vitlökssås och rostade rotfrukter

Recept på lammstek. Här hamnar vitlöken i såsen och torkade aprikoser får ta deras plats i lammsteken.
Allt om Mat
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 lammstek - med ben (ca 3 kilo)
  • 10 aprikoser - torkade
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 1 msk rapsolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • 5 rosmarin - kvistar
  • 3 msk persilja - grovt hackad
  • 2 msk honung - flytande
  • 2 msk rapsolja

Sås

  • 10 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl vatten
  • 4 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Rostade rotfrukter

  • 4 potatisar - (350 g)
  • 3 gulbetor
  • 3 morötter - gula eller orange
  • 3 palsternackor
  • 2 lökar - gula
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Be att få lammsteken styckad i 2 bitar rakt över benet i butiken, då får den lättare plats i formen. Sätt ugnen på 175°. Skär små snitt i köttet och peta in aprikoserna. Salta och peppra runt om. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form.

  2. Stek i nedre delen av ugnen ca 20 min. Sänk värmen till 125° och stek vidare till 70° innertemperatur, beräkna 2 1/2-3 timmar.

  3. Skala och finhacka vitlöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut saften. Repa bladen från rosmarinen och hacka dem. Blanda vitlök, citronskal och -saft, rosmarin, persilja, honung och 2 msk olja. Häll blandningen över lammsteken när ca 15 min återstår av tillagningstiden. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i skivor.

  4. Rotfrukter: Höj ugnsvärmen till 250°. Skala och skär rotfrukter och lök i klyftor. Lägg dem på en plåt och blanda med olja och salt. Rosta rotfrukterna mitt i ugnen ca 20 min, rör om några gånger under tiden.

  5. Sås: Skala vitlöksklyftorna. Rosta dem i olja i en stekpanna tills de mjuknat och fått fin färg. Vispa ur långpannan som lammet stekts i med vatten. Sila över skyn i en kastrull. Tillsätt vitlöken och mixa slätt med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

  6. Servera lammsteken med sås, rotfrukter och sparrissallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!