00000

Lammrulle med örter, pumpapuré, rostat vitlökssmör och råstekt potatis är en smakrik rulle på en bädd av pumpapuré.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g lammbringa, urbenad
4 vitlöksklyftor
4 msk örter, t ex rosmarin, timjan, hackade
1 + 0,5 tsk salt
1 + 1 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör
1 liter vatten
0,5 dl kalvfond, konc

Rödvinssås:

2 schalottenlökar
1 + 1 msk smör
3 dl rött vin
3 dl sky, från lammköttet
1 msk rödvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Pumpapuré:

1 butternutpumpa, (800 g)
4 msk vispgrädde
2 msk smör
0,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar, nymald

Råstekt potatis:

500 g potatis
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk örter, t ex rosmarin och persilja, hackade
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Rostat vitlökssmör:

2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
50 g smör
0,5 citron

Garnering:

örter, t ex, rölleka, timjan, rosmarin, färska

1 timme + tid i ugn

Lammrulle med örter, pumpapuré, rostat vitlökssmör och råstekt potatis – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Lägg lammbringan på en skärbräda med köttsidan uppåt. Skala och finhacka vitlöken. Strö över vitlök och örter på köttet och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Rulla ihop köttet till en rulle och bind ihop det med  ett steksnöre.
  2. Stek rullen runtom i smör i en stekpanna. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Lägg rullen i en gryta och häll på vatten och fond. Sätt på locket och sätt in grytan mitt i ugnen. Tillaga 3-3 1/2 timmar, köttets innertemperatur ska vara 72°.
  3. Ta upp köttet och låt skyn kallna, (kyl den snabbt i isvatten). Ta bort fettkakan som bildats och sila skyn. Skär köttet i skivor.
  4. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Häll över vin. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt sky och vinäger och låt koka tills ca 2 dl återstår. Vispa i 1 msk smör.  Krydda med salt och peppar och sila såsen.
  5. Pumpapuré: Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten 10–15 min.  Häll av allt vatten från pumpabitarna och mixa dem med mixerstav. Tillsätt grädde och smör. Krydda med salt och peppar.
  6. Råstekt potatis: Skala och hyvla potatisen tunt på mandolin. Skala och skiva vitlöken. Stek potatisen i smör på medelhög värme tills den börjar få färg på båda sidorna, vänd då och då. Tillsätt vitlök och örter mot slutet. Krydda med salt och peppar.
  7. Rostat vitlökssmör: Skala och skiva vitlöken. Lägg skivorna i en kastrull med olja och rosta på medelhög värme. Tillsätt smöret och smält det. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smöret.
  8. Lägg upp pumpuré på tallrikar. Lägg på ett par skivor av lammrullen och skeda över lite av vitlökssmöret. Servera råstekt potatis och rödvinssås till. Garnera med färska örter.