Lammrostbiff med potatisgratäng, sotad picklad lök, chèvre och lammsky

Lammrostbiff med potatisgratäng, sotad picklad lök, chèvre och lammsky är riktig festmat. Den sotade löken ska läggas i varm ättikslag för att få extra god smak.
Erik Hammar
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 800 g lammrostbiff
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 kvistar timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis - mjölig
  • 4 vitlöksklyftor
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 300 g prästost - riven lagrad

Sotad picklad lök

  • 12 steklökar
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)

Lammsky

  • 3 schalottenlökar - + 2 msk
  • 1 msk smör
  • 1 flaska rött vin - (75 cl)
  • 0,5 dl kalvfond - konc
  • 2 rosmarinkvistar

Tillbehör

  • 200 g haricots verts
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 150 g chèvreost

Garnering

  • rosmarinkvistar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Skala och pressa ner vitlöken i grädden. Krydda med salt och peppar. Häll grädden över potatisen och strö över osten.

  2. Tillaga gratängen mitt i ugnen ca 45 min, tills potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg. Ta ut, täck med aluminiumfolie och låt vila till servering.

  3. Picklad lök: Skala och halvera löken. Hetta upp en torr panna. Stek löken med snittytan nedåt ca 15 sekunder. Pressa ner den i pannan med en stekpanna så att den får rejält med färg. Koka upp vatten, socker och ättika tills sockret lösts upp. Lägg löken i den varma lagen. Låt stå till servering.

  4. Sänk ugnsvärmen till 150°. Krydda köttet med salt och peppar. Stek det i olja ca 1 1/2 minut. Tillsätt smör, vitlöksklyftor med skal och timjan och ös ca 5 min så att lammet blir brynt runt  om. Lägg köttet i en ugnssäker form, häll över stekfettet och tillaga mitt i ugnen till 58° innertemperatur, beräkna 15–20 min. Låt köttet vila på skärbrädan ca 15 min.

  5. Lammsky: Ta upp och släng bort vitlök och timjan från stekpannan. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör. Häll på vinet och låt koka upp. Tillsätt fond och rosmarin och koka ner tills ca 2 1/2 dl återstår. Sila såsen och vispa i 2 msk smör.

  6. Ansa och koka haricots vertsen i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av. Skala och finhacka löken. Fräs lök och bönor i smör 2–3 min.

  7. Skär köttet i skivor. Fördela bönorna på tallrikar och lägg på köttet. Smula över chèvren och garnera med picklad lök och rosmarin. Ringla sås vid sidan om och servera med potatisgratäng.

  8.  

    Foto: Per Ranung

    Erik hammar: "Jag gillar mat med lite söndagsmiddagskänsla. Till rostbiffen serveras många klassiska tillbehör, men med en tvist."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!