00000

Lammrostbiff med pitabrödssallad är härlig sommarmat. Låt det marinerade köttet stå i rumstemperatur ca 1 timme före grillning för bästa resultat.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g lammrostbiff, (ca 3 bitar)

Marinad:

3 vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal
1,5 msk olivolja
2 tsk sumak
1 tsk salt
0,5 tsk paprikapulver, rökt
3 krm svartpeppar, nymald

Sallad:

4 pitabröd
2 msk olivolja
4 tomater
1 romansallad
1 schalottenlök
2 dl persilja, hackad
1 dl mynta, hackad

Dressing:

3 msk olivolja
2 msk citron, pressad
4 tsk sumak
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

2 paprikor
hummus

45 minuter + 3–4 timmar i  marinad

Lammrostbiff med pitabrödssallad – gör så här:

  1. Marinad: Lägg köttet i en plastpåse. Blanda pressad vitlök med citronskal, olja, sumak, salt, paprikapulver och peppar. Häll det över köttet. Knyt ihop påsen och lägg i kylen 3–4 timmar. Ta fram i rumstemperatur 1 timme före grillning.
  2. Sallad: Sätt ugnen på 225°.Skär pitabröden i bitar. Blanda dem med olja på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 7 min. Skär tomaterna i bitar.
    Riv salladen i bitar, skala och finstrimla löken. Blanda bröd, tomater, sallad, lök och örter i en skål. Rör ihop ingredienserna till dressingen. Blanda med salladen strax före servering.
  3. Tänd grillen. Ta rostbiffarna ur marinaden. Sätt en stektermometer i en av dem, lägg dem mitt på grillgallret och lägg på locket. Grilla indirekt tills köttets innertemperatur är 65° för lätt rosa kött, 70° för helt genomstekt. Vänd gärna bitarna en gång under grillningen. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.
  4. Dela paprikorna, pensla med olja och grilla tills de fått fin färg. Servera köttet med brödsallad, hummus och grillad paprika.

Recept av Charlotte Jenkinson