4.54.54.54.54.5

Lammrostbiff med citron- och löksky och mandelpotatispuré går ganska snabbt att tillaga. Lökskyn har smak av timjan och citron.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g lammrostbiff
1 tsk timjan, eller 4 kvistar färsk timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 schalottenlök
2 msk smör
4 vitlöksklyftor
1 dl vatten
1 msk brynt schalottenlökfond, konc, Bong
2 tsk citron, pressad

Potatispuré:

800 g mandelpotatis
50 g smör
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

250 g haricots verts
150 g svarta linser, kokta
1 msk olivolja

40 minuter

Lammrostbiff med citron- och löksky och mandelpotatispuré – gör så här:

  1. Potatispuré: Koka potatisen mjuk ca 15 min. Skala potatisen och stöt den med en potatisstöt. Smält smöret och häll i mjölken så att den blir varm. Häll mjölken över potatisen och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 175°. Krydda köttet med timjan, salt och peppar. Skala och skiva schalottenlöken. Bryn köttet runt om i smör  med vitlöksklyftor och schalottenlök i en stekpanna som tål att stå i ugnen. Sätt i en termometer i köttet. Tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 20 min.
  3. Lägg köttet på en skärbräda för att vila. Vispa ner vatten, fond och citron i stekpannan.
  4. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 4 min. Häll av och blanda bönorna med linser och olja. Skär upp köttet och servera med potatispuré, bönor och löksky.