Lammragu med citron och rosmarin

00000

Recept på lammragu med citron och rosmarin. Underbart god gryta som påminner om den italienska klassikern osso buco.

För 6 personer:

Ingredienser

800 g lammkött benfritt, t ex av steken
1,5 msk vetemjöl
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar nymald
2 vitlöksklyftor
1 morötter stor eller 2 små
0,5 citron
2 msk smör
2 dl rött vin
2 förpackningar tomater krossade ­(à 375 g)
2 msk kalvfond konc
2 lagerblad
4 kvistar rosmarin

Tillbehör:

pasta eller potatispuré
riven parmesanost

20 minuter + 2 timmars koktid

Lammragu med citron och rosmarin – gör så här:

  1. Putsa och skär köttet i tärningar. Vänd runt i mjölet blandat med salt och peppar. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär moroten i mindre bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär av skalet med en potatisskalare.
  2. Bryn köttet i smör i en stor gryta. Lägg ner vitlök och morötter och fortsätt bryna 2–3 min. Häll på vinet och koka ca 3 min.
  3. Tillsätt tomater, fond, lagerblad, citronskal och rosmarin och låt grytan puttra på svag värme under lock ca 2 timmar, tills köttet känns riktigt mört.
  4. Servera grytan med pasta eller potatispuré, parmesan och nymald svartpeppar.