4.44.44.44.44.4

Recept på lammracks med pistaschcrust. Låt köttet ligga framme ca 1 timme innan det ska tillagas så att det hinner bli rumstempererat. Använd en termometer så att köttet blir perfekt rosa.

För 10 personer:

Ingredienser

2 kilo lammrack
1 citron
2 vitlöksklyftor
200 g pistaschnötter, utan skal
1 kruka basilika
1 dl brödsmulor
1 dl parmesanost, riven
0,5 tsk salt, + 2 tsk
1 krm svartpeppar, nymald, + 2 krm 
25 g smör
3 msk olivolja
0,75 dl dijonsenap

Tillbehör:

blomkålspuré
grillad sparris med parmesan, brynt smör och citronzest

30 minuter + 40 minuter i ugn

Lammracks med pistaschcrust – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Skala vitlöksklyftorna. Mixa citronskal, -saft, vitlök, nötter, basilika, brödsmulor och parmesan. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  2. Krydda köttet med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Smält smör och olja i en stekpanna. Bryn köttet runt om så att det får färg. Lägg det i en ugnssäker form.
  3. Pensla senap på köttet och klappa in nötblandningen.
    4. Tillaga köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58–60°, beräkna ca 40 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min. Skär upp i kotletter och lägg dem på fat.
  4. Servera med blomkålspuré och grillad sparris med parmesan, brynt smör och citronzest.

Recept av Monica Eisenman

lammracks med blomkålspuré