Lammracks med krämiga gryn och syrliga tomater

Lammracks med krämiga gryn och syrliga tomater är god fredagsmat. Välj oliver av hög kvalitet till ­tomatskyn och stek köttet med termometer för bästa resultat.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 800 g lammracks
  • 2 msk timjan - hackad
  • 2 msk rosmarin - hackad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk olivolja

Tomater

  • 300 g körsbärstomater - gärna i olika färger
  • 1 msk rårössocker
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk kalvfond - konc
  • 1 dl oliver - svarta och gröna

Gryn

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl matvete
  • 4 dl vatten
  • 100 g fetaost - + 50 g
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • timjan - eller rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Gnid in lammracksen med örter, salt och peppar. Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna tills det fått fin färg. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° innertemperatur, beräkna ca 30 min.

  2. Tomater: Stek tomaterna i stekpannan i oljan efter lammet tills de börjar spricka. Strö över sockret och låt det smälta. Häll på vin och fond och låt puttra ca 5 min. Blanda i oliverna.

  3. Gryn: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja ca 3 min. Tillsätt matvetet och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll över vattnet och låt sjuda utan lock ca 15 min.

  4. Mixa 100 g fetaost med grädde, salt och peppar. Rör ner det i grynen. Smula i 50 g fetaost.

  5. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.

  6. Fördela grynen på tallrikar. Lägg på lammracksen och ringla tomater och oliver runt om. Garnera med örter och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!