4.74.74.74.74.7

Lammracks med krämiga gryn och syrliga tomater är god fredagsmat. Välj oliver av hög kvalitet till ­tomatskyn och stek köttet med termometer för bästa resultat.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g lammracks
2 msk timjan, hackad
2 msk rosmarin, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk olivolja

Tomater:

300 g körsbärstomater, gärna i olika färger
1 msk rårörsocker
1 dl rött vin
1 msk kalvfond, konc
1 dl oliver, svarta och gröna

Gryn:

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
3 dl matvete
4 dl vatten
100 g fetaost, + 50 g
1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

timjan eller rosmarin

40 minuter

Lammracks med krämiga gryn – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Gnid in lammracksen med örter, salt och peppar. Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna tills det fått fin färg. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° innertemperatur, beräkna ca 30 min.
  2. Tomater: Stek tomaterna i stekpannan i oljan efter lammet tills de börjar spricka. Strö över sockret och låt det smälta. Häll på vin och fond och låt puttra ca 5 min. Blanda i oliverna.
  3. Gryn: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja ca 3 min. Tillsätt matvetet och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll över vattnet och låt sjuda utan lock ca 15 min.
  4. Mixa 100 g fetaost med grädde, salt och peppar. Rör ner det i grynen. Smula i 50 g fetaost.
  5. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.
  6. Fördela grynen på tallrikar. Lägg på lammracksen och ringla tomater och oliver runt om. Garnera med örter och servera.