55555

Lammracks med feta- och potatis­gratäng, grönsaksfräs och rödvinsssås passar bra som påskmiddag.

För 4 personer:

Ingredienser

900 g lammracks
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör

Gratäng:

800 g potatis
2 vitlöksklyftor
1 citron
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
3 msk timjan, hackad
150 g fetaost

Rödvinssås:

2 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk kalvfond, konc
1 msk honung
0,5 msk majsstärkelse, Maizena
1 krm salt
1 msk smör

Grönsaker:

1 zucchini
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
100 g tomater, semitorkade

Garnering:

timjan

50 minuter

Lammracks med feta- och potatis­gratäng, grönsaksfräs och rödvinsssås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Putsa lammracksen och krydda runt om med rosmarin, salt och peppar. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 55°innertemperatur, beräkna ca 30 min. Låt köttet vila ca 5 min.
  2. Sås: Blanda vin, vatten, fond och honung i en kastrull. Låt koka tills hälften återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i skyn. Krydda med salt och vispa i smöret strax före servering.
  3. Gratäng: Skala potatisen och skär den i kuber. Skala och finhacka vitlöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Lägg potatis, vitlök och citronskal i en gryta och häll på grädde och mjölk. Krydda med salt.
  4. Låt koka utan lock ca 10 min, tills potatisen mjuknat. Blanda ner timjanen. Häll över i en ugnssäker form och smula över fetaosten. Höj ugnssvärmen till 250°. Gratinera potatisen mitt i ugnen ca 10  min, tills den fått fin färg.
  5. Grönsaker: Ansa och skär zucchinin i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken. Stek zucchini, lök och vitlök i oljan i en stekpanna 2–3 min. Krydda med salt och peppar och vänd i de torkade tomaterna.
  6. Skär lammracksen i kotletter. Servera med gratäng, sås och grönsaker. Garnera med timjan.