45 min + 4 timmar i ugn
Recept: Lammlägg med pumpa- och mandelpotatispuré
- Sätt ugnen på 125°.
- Putsa lammläggen noga. Salta, peppra och krydda med timjan runt om. Bryn lammläggen tre och tre runt om i 3 msk olja. Lägg över i en mindre långpanna.
- Finhacka sardellfiléerna. Skala och skiva vitlöksklyftorna och schalottenlök. Fräs sardeller, vitlök, schalottenlök och tomatpuré i 1 msk olja. Tillsätt vin, kalvfond och vatten. Lägg i kryddnejlikor, lagerblad och rosmarin.
- Koka upp och häll skyn över de brynta lammläggen. Täck med lock, och ställ in i ugnen. Låt stå 4 timmar. Ös köttet en gång efter halva tiden.
- Plocka upp läggen försiktigt och täck med aluminiumfolie. Om det bildats mycket fett, ös bort en del med hjälp av en sked. Koka samman skyn ca 5 min.
Pumpapuré:
- Sätt ugnen på 200°.
- Smält smöret. Skär pumpan i 8 klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite av det smälta smöret och ugnsbaka mitt i ugnen ca 30 min, tills den är mjuk.
- Koka mandelpotatisen med skal tills den är mjuk, 15–20 min.
- Skala pumpan och potatisen och skär i mindre bitar.
- Tillsätt resterande smör, salt och vatten. Blanda ner parmesanost sist. Eventuellt kan det behövas något mer vatten.
Tillbehör:
- Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 4 min. Skölj dem hastigt i kallt vatten.
- Skala och skiva löken. Bryn den i olja tills den fått fin färg. Blanda ner bönor, vallmofrö och flingsalt.
Servera köttet med såsen och tillbehören.