Lammlägg med ­pumpa- och mandelpotatispuré

Mindre lammlägg från frambenen kan beställas i köttdisken. Alternativ är skivad lammbog med ben. Laga rätten i en låg, vid stekgryta som får stå på låg värme i ugnen tills köttet är så mört att det bokstavligen faller av benen. Pumpan till purén kan ersättas med sötpotatis.

45 min + 4 timmar i ugn

Recept: Lammlägg med ­pumpa- och mandelpotatispuré

  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Putsa lammläggen noga. Salta, peppra och krydda med timjan runt om. Bryn lammläggen tre och tre runt om i 3 msk olja. Lägg över i en mindre långpanna.
  3. Finhacka sardellfiléerna. Skala och skiva vitlöksklyftorna och schalottenlök. Fräs  sardeller, vitlök, schalottenlök och tomatpuré i 1 msk olja. Tillsätt vin, kalvfond och vatten. Lägg i kryddnejlikor, lagerblad och rosmarin.
  4. Koka upp och häll skyn över de brynta lammläggen. Täck med lock, och ställ in i ugnen. Låt stå 4 timmar. Ös köttet en gång efter halva tiden.
  5. Plocka upp läggen försiktigt och täck med aluminiumfolie. Om det bildats mycket fett, ös bort en del med hjälp av en sked. Koka samman skyn ca 5 min.

Pumpapuré:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smält smöret. Skär pumpan i 8 klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite av det smälta smöret och ugnsbaka mitt i ugnen ca 30 min, tills den är mjuk.
  3. Koka mandelpotatisen med skal tills den är mjuk, 15–20 min.
  4. Skala pumpan och potatisen och skär i mindre bitar.
  5. Tillsätt resterande smör, salt och ­vatten. Blanda ner parmesanost sist. Eventuellt kan det behövas något mer vatten.

Tillbehör:

  1. Koka bönorna i lättsaltat ­vatten ca 4 min. Skölj dem hastigt i kallt vatten.
  2. Skala och skiva löken. Bryn den i olja  tills den fått fin färg. Blanda ner bönor, vallmofrö och flingsalt.

Servera köttet med såsen och tillbehören.

Recept från