00000

Lammkotletterna får en ovanligt god smak av marinaden som kryddats med rölleka. Låt dem marinera minst 6 timmar. Rött vildris hittar du lättast i asiatiska butiker och det röda råriset är lättast att hitta i hälsokostbutiker. Vanligt råris går förstås lika bra men färgen blir inte densamma.

För 4 person(er)

Ingredienser

8 lammkotletter
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Marinad

0,5 dl röllekablad, löst packade späda
1 msk kinesisk soja
2 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 dl rött vin
1 tsk honung
1 dl olivolja

Ris

2 dl rött råris
1 dl rött vildris
0,5 tsk salt
6 dl vatten
20 g torkade nypon
0,5 dl gräslök
2 ringblommor, kronblad från
1 krm svartpeppar, nymald

Bakade rödbetor

1 knippe färska späda rödbetor
2 msk olivolja
0,5 tsk gourmetsalt

Pepparrotsost

200 g philadelphiaost, eller annan färskost
1 tsk vild pepparrot, riven och 1 msk hackade pepparrotsblad
1-2 msk eller odlad pepparrot, riven
0,5 tsk hel kummin
1 krm salt

1. Blanda marinaden i dubbla plastpåsar och lägg i lammkotletterna.
Låt dem marinera i kylskåp minst 6 timmar.
2. Ris: Skölj riset och koka upp det tillsammans med salt, vatten och torkade nypon. Låt koka under lock 40-45 min tills vätskan kokat in och riset känns färdigt. Dra från plattan och låt stå ca 5 min.
Smaka av med peppar.
3. Rödbetor: Sätt ugnen på 200°. Häll olivolja på en plåt. Ansa och halvera rödbetorna. Baka dem mitt i ugnen 15-20 min. Känn med sticka.
4. Pepparrotsost: Blanda samman alla ingredienser och smaka av om det behövs mer pepparrot och salt.
5. Ta upp kotletterna ur marinaden och skrapa bort eventuella blad.
Stek dem ca 3 min på var sida. Salta och peppra under tiden.
6. Servering: Blanda ner ringblommor, peppar och vild gräslök i riset.
Servera de nysteka kotletterna med ris, rödbetor och pepparrotsost.