Lammkotletter med timjan, rösti och rödvinssås

Recept på lammkotletter med timjan, rösti och rödvinssås. Tillaga rödvinssåsen i tid, så att den hinner puttra riktigt länge.
Foto: Annika Vanerus

Ingredienser

  • 8 lammkotletter - enkla, med ben
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk backtimjan - färsk eller vanlig timjan

Rödvinssås

  • 4 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk brun farin - eller muscovadsocker
  • 4 dl rött vin - fylligt
  • 2 dl vatten
  • 1 kvist rosmarin
  • 1,5 msk kalvfond - konc
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Rösti

  • 300 g potatis
  • 2 morötter - (150 g)
  • 3 schalottenlökar
  • 0,5 dl gräslök - grovhackad
  • 100 g färskost - gärna med gräslök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör

Tillbehör

  • 2 lökar - färska
  • 1 msk olivolja - + msk
  • 300 g haricots verts - färska
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör 2–3 min och rör ner tomatpuré, timjan och farinsocker mot slutet.

  2. Häll på vin och vatten och lägg i  rosmarinkvist. Koka samman tills hälften återstår. Tillsätt fond och vinäger. Blanda majsstärkelse med lite vatten och red av såsen. Låt koka upp.

  3. Rösti: Skala och riv potatis och morötter. Skala schalottenlökarna och skiva dem. Blanda allt med gräslök, färskost, salt och peppar.

  4. Stek små rösti i smör på medelvärme ca 4 min på varje sida. Håll dem varma under aluminiumfolie.

  5. Pensla lammkotletterna med  olja och krydda dem med salt och peppar. Grilla dem ca 5 min på varje sida och strö över  timjan mot slutet.

  6. Tillbehör: Halvera de färska lökarna och pensla med 1 msk olja. Grilla dem 2–3 min på varje sida.

  7. Ansa och förväll haricots verts ca 4 min. Häll av vattnet och skölj dem hastigt i kallt vatten. Lägg tillbaka i kastrullen och hetta upp tillsammans med olja. Krydda med salt.

  8. Servera kotletterna med sås, rösti, lök och haricots verts.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!