55555

Recept på lammkotletter med timjan, rösti och rödvinssås. Tillaga rödvinssåsen i tid, så att den hinner puttra riktigt länge.

För 4 personer:

Ingredienser

8 lammkotletter, enkla, med ben
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk backtimjan, färsk eller vanlig timjan

Rödvinssås:

4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
2 tsk brun farin, eller muscovadsocker
4 dl rött vin, fylligt
2 dl vatten
1 kvist rosmarin
1,5 msk kalvfond, konc
1 tsk balsamvinäger
2 tsk majsstärkelse, Maizena

Rösti:

300 g potatis
2 morötter, (150 g)
3 schalottenlökar
0,5 dl gräslök, grovhackad
100 g färskost, gärna med gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör

Tillbehör

2 färska lökar
1 + msk olivolja
300 g haricots verts, färska
1 tsk flingsalt

1 timme

Lammkotletter med rösti och rödvinssås – gör så här:

  1. Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör 2–3 min och rör ner tomatpuré, timjan och farinsocker mot slutet.
  2. Häll på vin och vatten och lägg i  rosmarinkvist. Koka samman tills hälften återstår. Tillsätt fond och vinäger. Blanda majsstärkelse med lite vatten och red av såsen. Låt koka upp.
  3. Rösti: Skala och riv potatis och morötter. Skala schalottenlökarna och skiva dem. Blanda allt med gräslök, färskost, salt och peppar.
  4. Stek små rösti i smör på medelvärme ca 4 min på varje sida. Håll dem varma under aluminiumfolie.
  5. Pensla lammkotletterna med  olja och krydda dem med salt och peppar. Grilla dem ca 5 min på varje sida och strö över  timjan mot slutet.
  6. Tillbehör: Halvera de färska lökarna och pensla med 1 msk olja. Grilla dem 2–3 min på varje sida.
  7. Ansa och förväll haricots verts ca 4 min. Häll av vattnet och skölj dem hastigt i kallt vatten. Lägg tillbaka i kastrullen och hetta upp tillsammans med olja. Krydda med salt.
  8. Servera kotletterna med sås, rösti, lök och haricots verts.
Fler recept med: Huvudrätter - varmrätter, Lamm