Lammkotletter med timjan, rösti och rödvinssås
Ingredienser
- 8 lammkotletter - enkla, med ben
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 2 msk backtimjan - färsk eller vanlig timjan
Rödvinssås
- 4 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk timjan
- 2 tsk brun farin - eller muscovadsocker
- 4 dl rött vin - fylligt
- 2 dl vatten
- 1 kvist rosmarin
- 1,5 msk kalvfond - konc
- 1 tsk balsamvinäger
- 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
Rösti
- 300 g potatis
- 2 morötter - (150 g)
- 3 schalottenlökar
- 0,5 dl gräslök - grovhackad
- 100 g färskost - gärna med gräslök
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 2 msk smör
Tillbehör
- 2 lökar - färska
- 1 msk olivolja - + msk
- 300 g haricots verts - färska
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
-
Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör 2–3 min och rör ner tomatpuré, timjan och farinsocker mot slutet.
-
Häll på vin och vatten och lägg i rosmarinkvist. Koka samman tills hälften återstår. Tillsätt fond och vinäger. Blanda majsstärkelse med lite vatten och red av såsen. Låt koka upp.
-
Rösti: Skala och riv potatis och morötter. Skala schalottenlökarna och skiva dem. Blanda allt med gräslök, färskost, salt och peppar.
-
Stek små rösti i smör på medelvärme ca 4 min på varje sida. Håll dem varma under aluminiumfolie.
-
Pensla lammkotletterna med olja och krydda dem med salt och peppar. Grilla dem ca 5 min på varje sida och strö över timjan mot slutet.
-
Tillbehör: Halvera de färska lökarna och pensla med 1 msk olja. Grilla dem 2–3 min på varje sida.
-
Ansa och förväll haricots verts ca 4 min. Häll av vattnet och skölj dem hastigt i kallt vatten. Lägg tillbaka i kastrullen och hetta upp tillsammans med olja. Krydda med salt.
-
Servera kotletterna med sås, rösti, lök och haricots verts.