Minten ger frisk smak till lammet som serveras med kryddigt söt couscous.

För 8 person(er)

Ingredienser

4 lammracks (á ca 500g)
1 msk salt
1 tsk nymald svartpeppar

Mintglaze

1 burk mintgele (225 g)
1 tsk chiliflakes

Couscoussallad

150 g sötmandel
5 dl färskpressad apelsinjuice
1 dl olivolja
5 dl couscous
1 dl russin
1 tsk mald kanel
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 dl hackad bladpersilja

1 timme

1. Mintglaze: Värm mintgelén och chiliflakes i en kastrull tills det får en nästan sirapsliknande konsistens.  
2. Sallad: Rosta mandeln i en torr, het stekpanna tills den fått fin färg. Låt kallna. Blanda ihop juice och olivolja med couscous, russin, kanel och salt. Låt svälla ca 30 min. Krydda med peppar och blanda i persilja. Låt stå i kylen till servering.
3. Putsa lammracksen och skåra fettet med en vass kniv. Krydda köttet runt om med salt och peppar.
4. Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd. Grillens temperatur bör vara 200°. Lämna en yta som är fri från glöd. Grilla lammracksen med köttsidan nedåt ca 4 min. Vänd och grilla med fettsidan nedåt ca 4 min, tills fett droppar ner och antänds.
5. Lägg över lammracksen till den glödfria ytan och pensla de runt om med mintglaze. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i bottnen och på locket. Tillaga ytterligare 10–12 min tills köttets innertemperatur är 54°. Lägg köttet på ett fat och pensla det igen med glaze. Täck med aluminiumfolie och låt köttet vila ca 10 min, tills innertemperaturen är 60°.
6. Skär köttet i kotletter och pensla ytterligare en gång med glaze. Servera med couscoussallad.

Fler recept med: Övrigt