00000

Vår praktikant Sari imponerade på oss alla med sin orientaliska lammgryta. Be om att få lammköttet skuret i mindre bitar redan i butiken så sparar du mycket tid och arbete när du lagar den här mustiga och goda grytan.

För 6 personer:

Ingredienser

1,5 kilo lammrygg, med ben skuren i mindre bitar (4x4cm)
6 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 kanelstänger
0,5 g saffran
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärning
10 aprikoser, torkade
2 msk majsstärkelse, Maizena
1 kruka koriander

Tillbehör:

20 aprikoser, torkade
1 dl sötmandel, skållad och rostad
couscous
pitabröd

20 minuter + 1 timma kokning

Lammgryta – gör så här:

  1. Skala och skiva lök och vitlök. Bryn köttet i olja i en gryta. Krydda med salt och peppar.
  2. Tillsätt lök, vitlök, kanelstänger och saffran. Häll över vatten och smula ner buljongtärningar. Låt koka upp. Låt grytan sjuda under lock 1–1 1/2 timme tills köttet är riktigt mört.
  3. Blanda i aprikoser. Rör ut majsstärkelse i lite kallt vatten och blanda i grytan. Låt koka upp och strö över korianderblad.
  4. Servera grytan med aprikoser, sötmandel, couscous och pitabröd.