Lammgryta med rökt sidfläsk, steklök och potatis- och rotselleripuré

Recept på lammgryta med rökt sidfläsk, steklök och potatis- och rotselleripuré. Lammkött passar bra i en klassisk höstgryta. Rökt sidfläsk ger den rätta, lätt rökiga smaken. 

40 minuter
  1. Puré: Skala rotsellerin och skär den i 1 cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull och häll över grädde och mjölk. Koka under lock ca 20 min, tills sellerin är helt genom-mjuk. Mixa den slät tillsammans med vätskan med mixerstav.
  2. Skala och koka potatisen mjuk i vatten. Låt den rinna av och pressa ner den i selleripurén genom en potatispress. Krydda med salt och späd med lite extra mjölk eller grädde om purén känns för tjock.
  3. Putsa och skär köttet i smala strimlor. Skär sidfläsket i 1 cm stora bitar. Skala steklöken. Stek fläsk och lök i en stekgryta ca 2 min. Tillsätt köttet och stek tills det fått fin färg. Krydda med salt och peppar, pudra över mjölet. Rör om. Tillsätt vin, vatten, fond och soja. Sjud utan lock ca 15 min.
  4. Strö örter över lammgrytan och servera med potatis- och rotselleripurén. 

 

Recept från