Lammgryta med chili, äpple och valnötter

Recept på lammgryta med chili, äpple och valnötter. Här har smakerna hämtats från Mellanöstern. Med lamm blir koktiden kortare jämfört med klassiskt grytkött som högrev.

 

40 minuter + 1 timme kokning

Lammgryta med chili, äpple och valnötter – gör så här:

  1. Skär köttet i bitar, ca 3 x 3 cm. Skala och skär löken i klyftor. Skala och hacka vitlöken. Skala morötterna och skär dem i slantar. Kärna ur och strimla chilin. Kärna ur och skär äpplena i klyftor.
  2. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i omgångar i 2 msk olja. Lägg köttet i en gryta.
  3. Fräs lök, vitlök, morötter, chili och äpple i 1 msk olja ca 5 min. Tillsätt paprikapulver och koriander och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg över fräset i grytan.
  4. Häll vatten och fond i grytan och koka upp. Sjud på svag värme ca 1 timme, tills köttet är mört.
  5. Hacka valnötterna. Smaka av grytan med citronsaft. Strö över nötter och koriander. Servera med couscous, bulgur eller ris.

Recept av Ylva Porsklev

Vintips till lammgryta

Château Pech-Latt 2016 (2233), Frankrike, 109 kr.
Rött sydfranskt ekovin med frisk smak med toner av plommon, örter och en lätt pepprighet. 

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Recept från