Lammgryta

Detta är nästan ett långkok så det förnuftigaste är att koka köttet dagen innan och sedan lägga i grönsakerna samma dag den ska serveras. Satsen är ganska stor då grytor gör sig i stora mängder. Detta räcker till 6-8 personer med tillbehör.

Lammgryta – gör så här:

  1. Ansa grytbitarna om det behövs. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet någon minut på hög värme så att bitarna får lite färg runtom. Lägg över dem i en gryta pudra över vetemjöl. Häll på vatten och blanda ner salt, peppar och lagerblad. Låt koka under lock ca 1 tim tills köttet känns mört. Skumma av grytan i början av koket.
  2. Om du vill laga grytan färdig nästa dag, kyl då köttet i sin buljong och ställ i kylen. Det fett som kokat ur kommer då att lägga sig fast på ytan och är lätt att ta bort för den som vill.
  3. Gör i ordning lök, purjo, rotselleri, vitlök och timjan och blanda ner det i grytan. Låt koka ca 30 min. Servera grytan med kokt potatis och lantbröd.

Att dricka till lammgryta

Mas Janeil Le Petit Pas 2016, Frankrike, 99 kr. 
Smakrikt rödvin, här finns inslag av bland annat plommon, kryddor och violpastiller.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Recept från