Lammfilé med potatis, gulbeta, getost, balsamicoreduktion och confittomater

90 min + 25 min i ugn
Gulbetor finns inte alltid men kan ersättas med t ex kålrot.

1. Koka gulbetorna mjuka i saltat vatten ca 45 min beroende på storlek. Skala och skär dem i tärningar.
2. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Ånga av ordentligt.
3. Balsamicoreduktion: Koka upp balsamvinäger och socker. Blanda majsstärkelse med lite vatten och red av den sjudande balsamvinägern till simmig konsistens. Ställ åt sidan.
4. Sätt ugnen på 100°. Bryn lammet runt om i olja. Salta runt om. Efterstek köttet i ugnen ca 25 min till 56° innertemperatur. Ta ut köttet och höj värmen till 250°.
5. Mixa ströbröd och persilja så det blir grönt.
6. Pensla köttet med senap och strö över örtströbrödet.
7. Stek i övre delen av ugnen ca 2 min tills örtströet får färg. Låt köttet vila.
8. Mosa under tiden samman ingredienserna till stampet med en potatisstöt och smaka av med salt och svartpeppar.
9. Värm försiktigt i en kastrull så att moset blir varmt. Servera en klick på tallrik och resten i en skål bredvid.
10. Lägg upp och garnera med confittomater och timjan. Smula över lite getost.

Recept från