Lammfilé med nöt-och myntasås  

Snabb och lyxig gourmetmiddag. Här är ett recept på en kryddig lamminnerfilé med en fräsch pistasch - och myntasås.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 300 g lamminnerfilé
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 0,5 tsk kardemumma - stött
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk olivolja

Tomatsallad

  • 2 tomater
  • 1 salladslök
  • 0,5 dl granatäppelkärnor - frysta
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Pistasch- och myntasås

  • 1 dl yoghurt - turkisk
  • 1 msk pistaschnötter - utan skal
  • 12 myntablad
  • 1 tsk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 2 libabröd
  • 1 dl hummus - med chili
  • 25 g salladsblad - späda

Garnering

  • pistaschnötter
  • myntablad

Gör så här

  1. Blanda spiskummin, kardemumma, salt och peppar. Gnid in köttet med kryddblandningen. Stek köttet runt om i olja ca 12 min, tills köttets innertemperatur är 56°. Låt köttet vila ca 5 min.

  2. Tomatsallad: Skär tomaterna i grova bitar. Ansa och strimla salladslöken. Blanda tomater, lök, granatäppelkärnor, olja och citronsaft. Krydda med salt och peppar.

  3. Pistasch– och myntasås: Hacka nötterna. Finstrimla myntabladen. Blanda yoghurten med nötter, mynta och olja. Krydda med salt och peppar.

  4. Skär köttet i skivor. Servera med de olika tillbehören och garnera med pistaschnötter och mynta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!