3.53.53.53.53.5

Lammfilé med kryddiga rotsaker, spenat och grön sås är festlig fredagsgsmat i påsktider. Rotsakerna har smak av sesamfrö och kryddor som för tankarna till orienten. Såsen har frisk örtig smak av färsk koriander och mynta. Gillar du inte koriander kan du ta persilja eller basilika istället.

För 4 personer:

Ingredienser

450 g lammytterfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör

Rotsaker:

800 g rotsaker, t ex morötter, palsternacka, gulbeta, rotselleri
2 msk olivolja
2 msk sesamfrö
1 tsk spiskummin, hel
1 tsk fänkål, hel
1 tsk majsstärkelse, Maizna 
50 g spenat, färsk

Grön sås:

1 dl örter, packade t ex koriander, mynta, krasse, persilja
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 krm svartpepapr, nymald
2 dl yoghurt, turkisk
2 msk majonnäs
1 tsk vitvinsvinäger

Garnering:

smörgåskrasse

30 minuter + tid i ugn

Lammfilé med kryddiga rotsaker, spenat och grön sås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och varmluft. Torka av köttet och krydda med salt och peppar. Skala och strimla rotsakerna. Blanda dem med olja.
  2. Rosta sesamfrö, spiskummin och fänkål i en het stekpanna. Stöt frön och kryddor lätt i en mortel. Blanda med majsstärkelse.  Blanda kryddblandningen med de skurna rotsakerna. Bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ugnsrosta mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Sås: Riv eller pressa vitlöksklyftan. Blanda den med salt och vinäger. Lägg örtkryddorna i en mixer. Tillsätt 2 msk av den turkiska yoghurten. Mixa tills det är väl mixat. Rör samman resterande yoghurt och majonnäs i en skål och blanda ner örter, vitlök och vinäger.
  4. Bryn köttet runtom i smör. Stek till 60° innertemperatur för medium. Skiva köttet. Blanda rotsakerna med spenaten och servera med kött och sås.