1 timme
Lammfilé med gräddstuvad kål och rödvinssky – gör så här:
- Tomater: Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna och lägg dem i en smord ugnssäker form med snittytan uppåt. Pensla med olja och strö över flingsalt. Tillaga mitt i ugnen ca 45 min.
- Sås: Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll på vin och kalvfond och koka ihop till ca 2 ½ dl.
- Skär kålen i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt kål, linser, vatten och buljongtärning. Låt koka under lock ca 10 min.
- Tillsätt grädden och koka ytterligare 5–10 min utan lock, tills linserna är mjuka. Krydda med salt.
- Putsa köttet och krydda det med salt och peppar. Bryn det runt om i smör. Sänk värmen och låt köttet steka till 58° innertemperatur, ca 10 min. Ta upp och låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i skivor. Häll ½ dl vatten i stekpannan. Häll skyn i såsen.
- Koka upp såsen och vispa i smör och Maizena redning. Låt koka upp. Krydda med peppar.
- Servera lammfilén med kål, sås och tomater.