33333

En lyxig middag med lammfilé med gräddstuvad kål och rödvinssky. Syrliga tomater ger sting till den annars milda rätten. Kålen blir krämig när den får koka i ­grädde. Bäst blir den på spetskål, men savojkål fungerar också.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g lammytterfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör

Tomater:

500 g körsbärstomater
2 msk rapsolja
0,5 tsk flingsalt

Sås:

1,5 msk strösocker
4 dl rött vin
1 msk kalvfond, konc
2 msk smör
1,5 msk redning, Maizena  för bruna såser
2 krm svartpeppar, nymald

Kål:

700 g spetskål, eller savojkål
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
2 dl röda linser
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 tsk salt

1 timme

Lammfilé med gräddstuvad kål och rödvinssky – gör så här:

  1. Tomater: Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna och lägg dem i en smord ugnssäker form med snittytan uppåt. Pensla med olja och strö över flingsalt. Tillaga mitt i ugnen ca 45 min.
  2. Sås: Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll på vin och kalvfond och koka ihop till ca 2 ½ dl.
  3. Skär kålen i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt kål, linser, vatten och buljongtärning. Låt koka under lock ca 10 min.
  4. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5–10 min utan lock, tills linserna är mjuka. Krydda med salt.
  5. Putsa köttet och krydda det med salt och peppar. Bryn det runt om i smör. Sänk värmen och låt köttet steka till 58° innertemperatur, ca 10 min. Ta upp och låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i skivor. Häll ½ dl vatten i stekpannan. Häll skyn i såsen.
  6. Koka upp såsen och vispa i smör och Maizena redning. Låt koka upp. Krydda med peppar.
  7. Servera lammfilén med kål, sås och tomater.