Lammfilé med plommon- och bulgursallad och labneh

Recept på lammfilé med plommon- och bulgursallad och labneh. Labneh är en syrlig getfärskost som kan bytas ut mot fetaost, chèvre eller stekt halloumi.

 

30 minuter + 20 minuter i ugn

Lammfilé med plommon- och bulgursallad och labneh – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Putsa lammfilén.  Krossa rosépepparn och blanda med salt och svart-peppar. Klappa in blandningen runt köttet.
  2. Bryn köttet runt om i olja. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58–60° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i cm-tjocka skivor.
  3. Sallad: Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen och låt svalna. Skala rödlöken, halvera den och skiva den tunt. Lägg löken i en liten skål och häll över lime-saften. Låt löken marinera medan resten av salladen tillagas.
  4. Halvera och kärna ur plommonen. Stek dem med snittytan nedåt i olja 2–3 min. Vänd plommonen och krydda med salt och peppar. Stek ytterligare 2–3 min. Lägg upp på ett fat.
  5. Dressing: Vispa ihop olja, vinäger, salt och peppar.
  6. Låt löken rinna av men spara saften. Låt labnehn rinna av. Blanda bulgur, lök, labneh och persilja. Rör ner dressing och limesaft. Lägg salladen på ett fat och toppa med lammfilé och plommon.

Recept av Ylva Porsklev

Vintips till lammfilé med sallad:

Torres Las Mulas Carmenère 2015 (2362), Chile, 89 kr.
Rött ekovin i generös stil. Inslag av svarta vinbär, blåbär och färsk mynta.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Recept från