Lammfärspizza med mynta och yoghurtsås

Recept på lammfärspizza med mynta och yoghurtsås. Samlas kring en pizza där den kryddiga lammfärsen smaksatts med inspiration från Turkiet.

 

45 minuter + 1 timme jäsning + 20 minuter i ugn

Lammfärspizza med mynta och yoghurtsås – gör så här:

  1. Pizzadeg: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° och häll det över jästen. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, socker, salt och mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  2. Fyllning: Hyvla eller skär zucchinin i tunna skivor på längden. Lägg skivorna i ett durkslag och krydda med 1 tsk salt mellan lagren. Låt stå ca 20 min.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn färsen i olja. Tillsätt lök och vitlök när den börjar få färg. Mortla spiskumminen och rör ner tillsammans med koriander och chiliflakes. Fräs ytterligare 2–3 min.
  4. Halvera tomaterna och rör ner dem i färsen. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Grovriv osten.
  5. Sätt ugnen på 250°. Olja in händerna och tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över färs och ost.
  6. Torka av zucchiniskivorna lätt med hushållspapper och lägg dem på pizzan. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills pizzan fått fin färg.
  7. Sås: Rör ihop yoghurten med olja och vinäger. Krydda med salt och peppar.
  8. Garnera pizzan med myntablad och chiliflakes och ringla över såsen.

Recept av Ylva Porsklev

Att dricka till lammfärspizza

Brooklyn Lager (548), USA, 18:90 (33 cl).
Mellanmörkt lageröl med brödig smak, en fräsch, humlearomatisk ton och med balanserad beska.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen att hjälpa dig finna ett liknande.

Recept från