4.54.54.54.54.5

I brist på tranbär är lingon ett gott alternativ till lammfärsburgare.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kg mandelpotatis
1 rödlök
1 ägg
1 dl mjölk
1-2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 dl bladpersilja, hackad
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör

Potatismos:

1 kilo mandelpotatis
2 dl mjölk
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Vinsky:

1 msk balsamvinäger
1 dl portvin, rött
1,5 dl vatten
1 msk vilt- och kantarellfond, konc
0,5 oxbuljongtärning, mörk
2 tsk majsstärkelse, Maizena
1 msk smör
salt, ev

Tillbehör:

600 g vitkål, finstrimlad
2 msk smör
0,5 tsk salt
1 dl tranbär, eller lingon, frysta

Garnering:

persilja

1 timme

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky och tranbär – gör så här:

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  2.  Sätt ugnen på 100°. Skala och finhacka löken. Pressa 200 g av potatisen och blanda med lök, ägg, mjölk,  vitlök, persilja, salt och peppar i en bunke. Tillsätt lammfärsen och blanda väl.
  3. Forma 4 biffar. Stek dem i smör på medelvärme, 4-5 min på varje sida. Lägg över i en ugnssäker form och håll biffarna varma i ugnen under aluminiumfolie.
  4. Vinsky: Blanda vinäger, portvin, vatten, fond och smulad buljongtärning i en kastrull. Koka ihop tills 2 dl återstår.
  5. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Vispa i smöret vid servering och krydda eventuellt med salt.
  6. Potatismos: Pressa resten av potatisen. Värm mjölk och smör i en kastrull. Tillsätt potatis och rör ihop till ett mos. Krydda med salt och peppar
  7. Tillbehör: Finstrimla vitkålen. Stek den i smör under omrörning på medelvärme 2-3 min i en stekpanna.  Krydda med salt.
  8. Servera biffarna med mos, sky och vitkål. Strö över tranbär och garnera med persilja.