Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky och tranbär

I brist på tranbär är lingon ett gott alternativ till lammfärsburgare.
Eta Kroon
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 1 kg mandelpotatis
  • 1 rödlök
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 - 2 vitlöksklyftor - pressade
  • 0,5 dl bladpersilja - hackad
  • 1 tsk salt
  • 1 - 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör

Potatismos

  • 1 kg mandelpotatis
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Vinsky

  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 dl portvin - rött
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk vilt- och kantarellfond - konc
  • 0,5 tärning oxbuljong - mörk
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 msk smör
  • salt - ev

Tillbehör

  • 600 g vitkål - finstrimlad
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl tranbär - eller lingon, frysta

Garnering

  • persilja

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

  2.  Sätt ugnen på 100°. Skala och finhacka löken. Pressa 200 g av potatisen och blanda med lök, ägg, mjölk,  vitlök, persilja, salt och peppar i en bunke. Tillsätt lammfärsen och blanda väl.

  3. Forma 4 biffar. Stek dem i smör på medelvärme, 4-5 min på varje sida. Lägg över i en ugnssäker form och håll biffarna varma i ugnen under aluminiumfolie.

  4. Vinsky: Blanda vinäger, portvin, vatten, fond och smulad buljongtärning i en kastrull. Koka ihop tills 2 dl återstår.

  5. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Vispa i smöret vid servering och krydda eventuellt med salt.

  6. Potatismos: Pressa resten av potatisen. Värm mjölk och smör i en kastrull. Tillsätt potatis och rör ihop till ett mos. Krydda med salt och peppar

  7. Tillbehör: Finstrimla vitkålen. Stek den i smör under omrörning på medelvärme 2-3 min i en stekpanna.  Krydda med salt.

  8. Servera biffarna med mos, sky och vitkål. Strö över tranbär och garnera med persilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!