I brist på tranbär är lingon ett gott alternativ till lammfärsburgare.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kg mandelpotatis
500 g lammfärs
1 rödlök
1 ägg
1 dl mjölk
1-2 vitlöksklyftor pressade
0,5 dl bladpersilja hackad
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar nymald
2 msk smör (till stekning)

Potatismos:

2 dl mjölk
2 msk smör
0,5-1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Vinsky:

1 msk balsamvinäger
1 dl portvin rött
1,5 dl vatten
1 msk fond vilt- och kantarell
0,5 oxbuljongtärning mörk
2 tsk Maizena majsstärkelse
1 msk smör

Tillbehör:

600 g vitkål finstrimlad
2 msk smör
0,5 tsk salt
1 dl tranbär eller lingon frysta

Garnering:

persilja

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky och tranbär

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Burgare: Sätt ugnen på 100°. Skala och finhacka löken. Pressa 200 g av potatisen och blanda med lök, ägg, mjölk,  vitlök, persilja, salt och peppar i en bunke. Tillsätt lammfärsen och blanda väl.
  3. Forma 4 biffar. Stek dem i smör på medelvärme, 4-5 min på varje sida. Lägg över i en ugnssäker form och håll biffarna varma i ugnen under folie.
  4. Vinsky: Blanda balsamvinäger, portvin, vatten, fond och smulad buljongtärning i en kastrull. Koka ihop tills 2 dl återstår.
  5. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Vispa i smöret vid servering och smaka ev av med salt.
  6. Potatismos: Pressa resten av potatisen. Värm mjölk och smör i en kastrull. Tillsätt potatis och rör ihop till ett mos. Smaka av med salt och peppar
  7. Finstrimla vitkålen. Stek den i smör under omrörning på medelvärme 2-3 min i en stekpanna.  Salta.
  8. Servera biffarna med mos, sky och vitkål. Strö över tranbär. Garnera med persilja.