Lammfärsbullar i salviakryddad tomatsås

00000

Recept på lammfärsbullar i salviakryddad tomatsås. Rätten går bra att förbereda ­dagen före servering. Värm sås och köttbullar var för sig.

 

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

1 kilo lammfärs
2 vitlöksklyftor
2 ägg
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar nymald
2 msk olivolja

Tomatsås:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g tomater
6 salviablad
2 msk olivolja
1 burk tomater hela (400 g)
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk salt

Garnering:

10 salviablad
1 msk olivolja

40 minuter

Gör så här:

  1. Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök. Grovhacka tomaterna. Hacka salviabladen. Fräs lök, vitlök och salvia i olja ca 3 min. 
  2. Tillsätt färska tomater, burk-tomater, buljongtärning och salt. Koka under lock på låg värme ca 30 min. Häll tomatsåsen i en ugnssäker form.
  3. Lammfärsbullar: Skala och finhacka vitlöken. Blanda färs, vitlök, ägg, salt och peppar. Rulla till bollar. Bryn dem runt om i olja. Lägg bullarna i tomatsåsen. Sätt formen mitt i ugnen och tillaga lammfärsbullarna ca 20 min. 
  4. Garnering: Stek salviabladen snabbt i olja och strö dem över köttbullarna. 

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

Fler recept med: Buffémat, Köttfärs, Lamm, Övrigt