Lammfärsbollar eller veggiebollar med örtrostad sötpotatis

Lammfärsbollar eller veggiebollar med hummus och örtrostad sötpotatis är gott i påsk. Här kan man välja fritt om man vill ha lammbollar eller vegetariskt bollar. Kom ihåg att kontrollera om den vegetariska färsen redan är saltad.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 850 g lammfärs - eller vegetarisk formbar färs
  • 0,5 - 1 gul lök
  • 0,5 dl persilja - hackad
  • 2 msk rosmarin - hackad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör - eller rapsolja

Gul hummus

  • 3 gulbetor
  • 1 burk kikärter - kokta (400 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk gurkmeja - mald
  • 2 - 3 msk rapsolja - kallpressad
  • 0,5 tsk salt

Rostad sötpotatis

  • 3 sötpotatisar
  • 3 msk olivolja - eller rapsolja
  • 2 msk smör - eller rapsolja
  • 5 kvistar salvia - eller rosmarin
  • 1 tsk flingsalt

Sallad

  • 200 g sockerärter - färska
  • 200 g ärtor - frysta
  • 50 g alfalfagroddar
  • 0,5 dl rapsolja - kallpressad
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Blanda löken med färsen. Tillsätt persilja, rosmarin, salt och peppar. Forma färsen till bollar och stek dem gyllenbruna runtom i smör eller olja, ca 8 min.

  2. Hummus: Skala och koka gulbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kikärterna och skölj dem i kallt vatten. Skala vitlöken. Mixa gulbetor, kikärter och vitlök. Tillsätt gurkmeja och olja. Krydda med salt.

  3. Sätt ugnen på 225°. Skölj sötpotatisen noga i ljummet vatten. Skär dem i skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och sätt in potatisen mitt i ugnen tills de börjar mjukna 10-15 min. Låt potatisen svalna.

  4. Sallad: Ansa och strimla sockerärterna. Spola ärterna i kallt vatten så att de tinar. Blanda sockerärter, ärter och alfalfagroddar. Vispa ihop olja, citronsaft och salt. Häll dressingen över salladen precis före servering.

  5. Stek potatisskivorna i smör eller olja. Strö över örterna mot slutet. Krydda med flingsalt.

  6. Servera lammfärsbullarna med hummus, sötpotatis och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!